Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg și online, 24-28 ianuarie 2022)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), își desfășoară lucrările, pe parcursul acestei săptămâni, în format hibrid, la Strasbourg și online, în cadrul primei părți a sesiunii sale ordinare.
Delegația Parlamentului României la APCE (Senat) este reprezentată la sesiunea de iarnă a APCE de senatorii Titus Corlățean și Viorel-Riceard Badea (fizic) și de senatorii Elena-Simona Spătaru și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș (online).
Cu această ocazie, Tiny Kox (Olanda, Grupul Stângii Europene Unite) a fost ales prin vot secret, cu majoritate de voturi, în funcția de președinte al APCE, obținând 164 de voturi în fața contracandidatei sale, Maria Mezențeva, președinta Delegației ucrainene la APCE, pentru care au votat 80 de membri ai Adunării. Totodată, au fost contestate deplinele puteri ale Delegației ruse la APCE pentru rațiuni de fond și de procedură, o decizie urmând a fi luată ulterior.
Ordinea de zi a sesiunii cuprinde, printre altele, dezbateri pe subiecte, precum: combaterea pandemiei de Covid-19 cu măsuri de sănătate publică; rolul media în vremuri de criză; Pactul UE privind migrația și azilul din perspectiva drepturilor omului; dreptul copiilor de a fi ascultați într-o democrație; încetarea disparițiilor forțate pe teritoriul Consiliului Europei; funcționarea instituțiilor democratice în Armenia; lupta împotriva urii crescânde împotriva persoanelor LGBTI în Europa și presupusele încălcări ale drepturilor acestora în sudul Caucazului; otrăvirea lui Aleksei Navalnîi; Observatorul privind predarea istoriei în Europa.
În plenul Adunării se vor adresa membrilor APCE și vor răspunde întrebărilor  acestora: Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, Željko Komšić, președintele Președinției tripartite a Bosniei și Herțegovinei, Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, Benedetto Della Vedova, subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia, reprezentant al Președinției-în-exercițiu italiene a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei (noiembrie 2021-mai 2022).
Agenda sesiunii cuprinde totodată o dezbatere de actualitate dedicată rolului Consiliului Europei în contextul provocărilor recente la adresa securității europene și, de asemenea, va fi organizat un eveniment special pentru marcarea Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), cu mesaje ale unor supraviețuitori Shoah și ale unor personalități invitate.
 
 
 
 Go to top