Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Radu Mihail: USR a propus soluții legislative încă din martie 2018 pentru facilitarea votului pentru cetățenii din diaspora

În cadrul conferinței de presă de astăzi, 3 iunie 2019, senatorul Radu Mihail a prezentat activitatea parlamentară a USR pentru facilitarea accesului la urne pentru românii din diaspora.

Senatorul a vorbit în primul rând cele două propuneri legislative pe care USR le-a introdus pe agenda Parlamentului (votul prin corespondență la toate alegerile și votul electronic), apoi a adus în discuție deschiderea de noi secții de votare. În încheiere, senatorul USR a vorbit despre demiterea responsabililor eșecului organizării votului din 26 mai, respectiv Teodor Meleșcanu și Viorica Dăncilă.

« Anul acesta în martie am propus o Strategie pentru Diaspora în Comisia pentru comunitățile de români de pretutindeni din cadrul Senatului, o Strategie cu o listă de priorități în care un rol central îl joacă extinderea votului prin corespondență.

USR a propus soluții legislative încă din martie 2018 pentru cetățenii din diaspora. Cele două propuneri legislative USR pot rezolva elegant o parte din problemele actuale:
extinderea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale;
introducerea votului electronic ca măsură complementară mersului în secția de votare.

Însă legislația singură nu va rezolva toate problemele legate de votul diasporenilor. Trebuie să perseverăm în solicitarea de înființare de noi secții de votare. Procesul trebuie relansat cu urmărire parlamentară și ministerială riguroase.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne ocupăm de responsabilități. Tocmai de aceea cerem înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a elucida dezastrul organizării secțiilor de votare din diaspora din 26 mai. întreaga opoziție va susține înființarea acestei comisii. 

Bineînțeles, responsabilii pentru acest episod tragic, domnul Teodor Meleșcanu, și doamna Viorica Dăncilă trebuie să plece. Pentru aceasta, USR și PNL înaintează o moțiune simplă pentru a-i cere demisia Ministrului Afacerilor Externe. Responsabilitatea este fără tăgadă politică, se puteau face lucruri, se putea evita chinul. Deoarece oamenii aceștia nu au făcut nimic, trebuie să plece de la guvernare.
Nu putem accepta ca diplomații, consulii și oamenii din minister să fie țapi ispășitori fără vină. » a punctat senatorul Radu Mihail în intervenția sa. 

Go to top