Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatoarea USR Florina Presadă avertizează: PNL duce România cu 20 de ani în urmă prin modificarea Legii 544/ 2001

Senatoarea USR Florina Presadă își exprimă îngrijorarea, și contestă decizia Guvernului, de a modifica Legea nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin schimbări majore care vor restricționa accesul cetățenilor la informații. 
Florina Presadă atrage atenția asupra a cel puțin două modificări îngrijorătoare: 
(1) posibilitatea clasării solicitărilor de informații de interes public în caz că solicitantul revine cu o cerere care are același obiect. Conform noilor norme propuse, aceste solicitări ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei ști că solicitarea ta a fost clasată sau că va rămâne fără răspuns.
 (2) faptul că informațiile vor fi furnizate în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică. Conform noii reglementări propuse, autoritatea va putea să refuze informațiile pe care le solicită un cetățean, pe motiv că nu le deține în forma solicitată. 

“Aceste două prevederi propuse vor duce la restrângerea exercitării unui drept fundamental, constituțional, și e ca și cum vom pierde o bună parte din progresul făcut în ultimii 20 de ani de luptă pentru transparență. Voi comunica Guvernului observațiile mele pe marginea proiectului de hotărâre de guvern, în speranța că acesta va fi îmbunătățit.”, transmite senatoarea USR Florina Presadă, membră în Comisia pentru administrație publică. 

USR propune opusul măsurilor PNL, considerând că instituțiile trebuie să-și transparentizeze și accesibilizeze informațiile, nu să le ferească de cetățeni.

Go to top