Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Luni, 20 martie 2017

Domnul Lucian Romașcanu, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a avut, în data de 20 martie 2017, o întâlnire cu domnul  Mbagnick NDIAYE, ministrul culturii și comunicațiilor din Republica Senegal. Din delegația guvernamentală senegaleză au mai făcut parte: Maguèye Touré, director pentru Francofonie,  Abdoulaye Koundoul, director pentru Arte și Marième DA, secretar general al Bienalei de la Dakar.
 
Dialogul bilateral a avut loc în ziua celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei și, în acest context, a amplasării, în Piața Francofoniei din București, a bustului fostului Președinte al Republicii Senegal, Léopold Sédar Senghor, personalitate care a promovat activ, la nivel mondial, mișcarea francofonă. De altfel, ministrul culturii și comunicațiilor a mulțumit României pentru inițiativa sa, unică în lume, de apreciere sub aceasta formă a contribuției marelui om politic și de cultură senegalez la formarea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).
 
Evidențiind necesitatea unui angajament creativ al tuturor instituțiilor implicate în  formularea și implementarea politicilor publice pe palierul cultural, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului a prezentat membrilor delegației senegaleze aspecte ale organizării instituționale în domeniu și, în acest cadru, rolul și atribuțiile comisiei parlamentare pe care o conduce. Domnul senator Romașcanu a afirmat disponibilitatea părții române pentru dezvoltarea de parteneriate la nivel cultural cu toate țările, inclusiv Senegal. Tradițiile francofone ale României și Republicii Senegal pot constitui un catalizator al cooperării bilaterale în acest sector.
 
Ministrul culturii și comunicațiilor, domnul Mbagnick Ndiaye, a evidențiat importanța pe care țara sa o acordă culturii, exprimând interesul de a întări colaborarea bilaterală pe teme legate de conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național, fiind apreciată experiența românească privind organizarea Muzeului Satului din București și sprijinul pe care partea română îl poate oferi pentru realizarea unui proiect similar în Senegal. A fost, de asemenea, evocată oportunitatea expertizei românești pentru formarea și perfecționarea muzicienilor și instrumentiștilor senegalezi.
 
Domnul senator Romașcanu a evidențiat capacitatea instituțională a țării noastre de a asigura un învățământ de calitate în domeniul muzical, amintind de performanțele orchestrelor Societății Române de Radiodifuziune, inclusiv organizarea unui festival internațional al orchestrelor Radio, experiență care poate fi împărtășită și instituției de radiodifuziune din Senegal. De asemenea, faptul că un cetățean român deține funcția de președinte al Uniunii Mondiale de Folclor, poate facilita cooperarea româno-senegaleză în promovarea valorilor culturii populare din cele două țări.
 
Ministrul culturii și comunicațiilor din Senegal a adresat președintelui Comisiei pentru cultură și media a Senatului invitația de a efectua o vizită în țara sa, in cursul lunii decembrie 2017, pentru a participa la Festivalul de Artă Abéné.
    
 



Go to top