Astăzi, 27 septembrie a.c. Comisia pentru afaceri europene a avut o întrevedere cu domnul Maroš ŠEFČOVIČ, Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei. La acest eveniment au participa dna Gabriela CREŢU Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene, din partea Comisiei pentru Transporturi şi Energie a Senatului Dl. Scarlat IRIZA, din partea Comisiei pentru afaceri Europene a Camerei Deputaţilor Dl. Tîlvăr Angel Vicepreşedinte şi Dna. Ana Birchall, iar din partea Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor dl. deputat Daniel Virgil POPESCU, Vicepresedinte al comisiei.
Temele de discuţie au fost legate de: Securitatea energetică, Relațiile cu vecinii și South Stream, Finanțarea pentru BRUA şi stadiul legislativ al OUG 64/2016, Eficiența energetică şi Sărăcia energetică şi consumatorii vulnerabili.
Dna Gabriela Creţu consideră că România adoptă deocamdată o atitudine echilibrată pe piața energetică europeană, cu o tranziție mai lungă pentru sursele convenționale, de care dispunem, dar dezvoltăm și resurse regenerabile.
Preşedinta Comisiei a susţinut în cadrul întrevederii faptul că suntem una dintre țările europene care stăm bine sub aspect energetic. Suntem pe locul doi în Europa la acoperirea din resurse proprii a necesarului. Avem un mix energetic destul de echilibrat, în care combinăm energii clasice cu cele verzi.
Vicepreşedintele Comisiei Europene domnul Maroš ŠEFČOVIČ a precizat că România a progresat în ceea ce priveşte domeniul energiei regenerabile şi considera că suntem o ţară bogată în resurse naturale şi crede că ne dezvoltam foarte rapid în ceea ce priveşte energia regenerabilă.
Domnia sa susţine că facem parte din cea mai mare economie a acestei lumi, şi speră să ne inpulsioneze pentru a devenii puţin mai activi pe aceste pieţe, să ne dezvoltam şi mai mult bogăţia în energie, în producţia de energie şi să devenim exportatori de energie”
De asemenea Vicepreşedintele Comisiei Europene a apreciat faptul că am avut un progress minunat în ciuda experienţelor dificile prin care am trecut şi acum suntem una dintre puţinele ţări care şi-au atins targetul înainte de expirarea timpului.