Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, condusă de senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei, cu cei ai Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Republicii Portugheze, condusă de deputatul Luís Capoulas Santos, preşedintele Comisiei

Senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, alături de alți membri ai Comisiei, a avut luni, 13 martie a.c., o întrevedere cu o delegație a Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Republicii Portugheze, condusă de deputatul Luís Capoulas Santos, președintele acesteia. La întrevedere au participat senatorii Cristian Ghica, Vlad-Mircea Pufu, Gabriela Crețu, Anca Dragu, Robert Cazanciuc, Alfred Mihai, Dănuț Bica, Andrei Hangan, membri ai Comisiei.
În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte de actualitate aflate atât pe agenda relației bilaterale cât și pe cea a Uniunii Europene, precum și teme ce țin de tranziția la energia verde, educație, afaceri sociale precum şi drepturile minorităților din Portugalia.
Senatorul Vasile Dîncu a arătat că relația dintre cele două țări se află la un nivel excelent, Portugalia fiind un partener foarte important al României. Diplomația parlamentară joacă un rol substanțial în dezvoltarea dialogului dintre România şi Portugalia iar componenta economică deține un rol decisiv în cadrul relației dintre ţările noastre. Astfel, a salutat evoluția îmbucurătoare, din ultima perioadă, a comerțului bilateral, al cărui potențial de dezvoltare este încurajator.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a transmis de asemenea, aprecierea pentru atitudinea pozitivă a autorităților portugheze față de comunitatea românească rezidentă, care oferă un exemplu remarcabil de integrare în viața economică, socială și culturală a Portugaliei.
În ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării, partea română a adresat mulțumiri Portugaliei pentru contribuția substanțială a acesteia la grupurile de luptă multinaționale din România, considerând-o un semnal foarte puternic în sensul solidarității aliate. În acest context, au fost purtate şi discuții privind implicațiile generate de agresiunea nejustificată a Federației Ruse în Ucraina iar președintele Vasile Dîncu a subliniat că este esențială continuarea promovării unei abordări bazate pe unitate, solidaritate și convergență, pentru a putea depăși provocările actuale și pentru a consolida proiectul european, în viitor. Domnia sa a afirmat că România va continua să contribuie activ la acest demers şi a prezentat măsurile luate de țara noastră atât în gestionarea situației refugiaților ucraineni, precum și a facilitării transportului de cereale din Ucraina.
Totodată, președintele Comisiei de afaceri europene din Senatul României a evidențiat importanța continuării susținerii parcursului european al Republicii Moldova, alături de Ucraina şi Georgia. În acest context, a subliniat faptul că ajutorul care trebuie acordat Moldovei este cu atât mai important, în contextul în care această țară este supusă unor riscuri hibride de destabilizare.Go to top