Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, cu o delegație parlamentară din Republica Georgia

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut joi, 20 martie 2025, o întrevedere cu o delegație parlamentară din Republica Georgia, reprezentată de președintele Comisiei pentru relații externe, Nikoloz Samkharadze și de președintele Comisiei pentru integrare europeană, Levan Makhashvili, aflată în vizită în România. La întrevedere au participat, din partea Comisiei pentru politică externă, senatorul Adrian Streinu-Cercel și senatorul George-Cătălin Bochileanu.
În cadrul discuțiilor au fost abordate teme relevante referitoare la relația bilaterală România-Georgia, la stadiul și perspectivele parcursului european al Georgiei, precum și la evoluțiile provocărilor de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre.
Au fost reliefate aspecte ale cooperării româno-georgiene, bazată pe Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, statuat prin ”Declarația privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia”  din octombrie 2022. A fost agreată necesitatea accelerării implementării proiectelor majore de conectivitate în regiunea Mării Negre, precum „Coridorul verde”, care presupune realizarea unui cablu de fibră optică și a unui cablu electric care vor conecta Georgia de România, pe sub Marea Neagră și a Coridorului de mijloc, pentru realizarea tranzitului de mărfuri din Asia Centrală spre țările Uniunii Europene.
Cu privire la relația cu Uniunea Europeană, a avut loc un schimb de evaluări privind evoluțiile procesului de integrare europeană a Georgiei, cu dificultățile și provocările interne, de natură democratică, rezultate inclusiv din polarizarea politică excesivă și respectiv, la nivelul societății georgiene. Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a reiterat poziția consecventă a României, de susținere a Georgiei în parcursul european, subliniind necesitatea ca relansarea procesului de aderare să aibă loc în cadrul prestabilit, cu respectarea criteriilor și valorilor democrației și ale drepturilor omului, circumscris principiilor care stau la baza construcției Uniunii Europene.
Cele două părți au agreat necesitatea aprofundării dialogului politic, cu evidențierea rolului diplomației parlamentare. În context, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Georgiei a lansat invitația continuării, la Tbilisi, a dialogului parlamentar  româno-georgian, la nivelul comisiilor de politică externă din legislativele celor două țări.

publicat în data de 28.03.2025 14:16:38


Go to top