Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politică externă, la Reuniunea interparlamentară a Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European

În data de 19 februarie a.c., senatorul Titus Corlăţean a participat la reuniunea interparlamentară organizată de Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European. 
La eveniment au participat președinți și membri ai comisiilor pentru politică externă din parlamentele naționale, precum și David McAllister, președintele Comisiei AFET, Rosa Balfour, director al Carnegie Europe și Jim Cloos, secretarul general al Asociației de Studii Politice Transeuropene (TEPSA), ultimii doi în calitate de “key-note” speakeri la cele două secțiuni ale conferinței.
Reuniunea a avut ca scop dezbaterea unor subiecte extrem de importante privind dinamica globală în schimbare, respectiv relațiile transatlantice în vremuri dificile și rolul Uniunii Europene într-o lume multipolară.
Președintele Comisiei pentru politică externă a avut o intervenție în sesiunea referitoare la relațiile transatlantice. Acesta a subliniat interesul profund al Uniunii Europene și al statelor sale membre de prezervare a parteneriatului strategic transatlantic și de a rămâne deschiși negocierilor cu partenerii americani, cu luarea în considerare și a intereselor legitime ale europenilor, dar și prin asumarea unor incoerențe generate în ultimii ani, precum neonorarea în anumite cazuri a angajamentelor naționale europene de alocare a bugetelor pentru apărare, la cel puțin 2% din PIB. 
Demnitarul rămân a declarat că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de adoptarea unor decizii corecte în situațiile în care cererile SUA sunt echitabile, de a asculta ce au de spus aliații americani în chestiunile economice și comerciale și de a adresa solicitările rezonabile, negociind în același timp de pe o poziție consolidată și solicitând reciprocitate, precum și de a întări reziliența internă prin consolidarea funcționării sistemelor democratice și relansarea economiilor statelor membre.
Nu în ultimul rând, suplimentar discuțiilor legate de un acord de pace referitor la Ucraina, delegația română și alte state europene au insistat pe necesitatea acordării în continuare a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova și pentru accelerarea proceselor de extindere a Uniunii Europene.


Go to top