Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ceremonia de înmânare a Ordinului Prințului Iaroslav cel Înțelept (gradul III) senatorului Vasile Dîncu

Ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Ihor Prokopchuk, i-a înmânat, joi, 2 martie a.c., senatorului Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ordinul Prinţului Iaroslav cel Înţelept (gradul III), premiu de stat al Ucrainei.
Ceremonia a avut loc în contextul în care Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski,  a semnat la 23 august 2022, Decretul privind decorarea cu premiul de stat al Ucrainei a  ministrului Apărării Naţionale la acea dată, Vasile Dîncu, „pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, susținerea suveranității de stat și a integrității teritoriale a Ucrainei și contribuția semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume”.
Pe lista celor decorați de Președintele Ucrainei s-au aflat și lideri mondiali, precum Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, Josep Borrel, șeful diplomației UE, Charles Michel, Președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene.
În cadrul ceremoniei, Ambasadorul Ucrainei, E.S. Ihor Prokopchuk a citit decretul semnat de Președintele Ucrainei, arătând implicarea ministrului Vasile Dîncu în acțiunile de sprijinire a Ucrainei. Excelența Sa a mulțumit, încă o dată, României și românilor ”pentru sprijinul acordat ucrainenilor din prima zi” și ”pentru ajutorul și asistența cuprinzătoare acordate la diferite niveluri și în diferite domenii, precum și la nivel de Guvern, la nivel de Parlament, la nivelul mediilor de afaceri, la nivelul societății și populației civile care au venit la granițe și au ajutat în fiecare zi cum au putut ucrainenii care fugeau din fața războiului”.
Senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, în discursul de mulțumire față de Președintele Zelenski, a făcut o radiografie a relațiilor româno-ucrainene și a exprimat necesitatea reconstruirii relațiilor dintre Ucraina și România pe o paradigmă nouă, directă și onestă ”lipsită de influența rusă” care a impactat concret, cât și la nivel subconștient, atât poporul român, cât și cel ucrainean, în ultimii 100 ani. ”Dacă am fi avut mai multă inteligență strategică și ne-am fi gândit la viitor, am fi văzut un lucru foarte simplu: noi și ucrainenii avem un dușman comun care de secole ne-a supus, a încercat să ne schimbe identitatea. Ne-a ucis patrioții și intelectualii, acest dușman care este Rusia sub diferitele forme de imperialism, roșu sau alb sau de altă culoare. Rămași prizonieri ai trecutului, nici măcar nu ne-am gândit să deschidem un dialog bărbătesc deschis cu vecinii noștri (Ucraina), să vorbim despre drepturile minorităților, mai deschis despre insula Șerpilor sau despre alte lucruri. Un dialog deschis bărbătesc ar fi rezolvat problemele! Doar că noi, multă vreme am așteptat ca alții să medieze relația noastră, fie la Moscova, fie la Washington sau la Bruxelles. Nu cred că trebuie să ne spună nimeni să ajutăm Ucraina, pentru că este evident că pericolul este comun și dușmanul este același. Rusia a adus în această regiune moarte, sclavagism, comunism, foamete și barbarie. Și nu trebuie să ne spună alții că nu există o mare diferență între destinul istoric al ucrainenilor, georgienilor, moldovenilor sau românilor.
Evenimentul de azi cred că ne poate arăta însă un lucru foarte clar: în relația dintre doi vecini, nu trebuie să lăsăm totul pe seama diplomației. Cred că diplomația și politica sunt importante, dar nu sunt suficiente. Trebuie să construim punți între oameni și între comunități. Acestea vor crea durabilitatea relației, pentru că uneori suntem obligați, ca politicieni, să gândim după regulile jocului cu sumă nulă. Și acestea nu sunt relații durabile pe care le putem construi, mai ales că guvernele se schimbă des. (…) Când am primit vestea privind acestei distincții, am fost foarte surprins. Am interpretat-o, corect cred, ca fiind o distincție pentru poporul român și pentru Armata României.
Am înțeles că nu este marcarea unui merit, ci este un gest de dezgheț. Un mesaj al președintelui Volodimir Zelenski, care a vrut să spună că noi, românii și ucrainenii, prin empatie, bărbăție și prietenie, putem schimba destinul relației noastre de vecinătate rece și ignorare solemnă, aș putea să  spun. Le mulțumesc unor prieteni cu care am lucrat zile și nopți împreună pentru a sprijini oameni împotriva morții și barbariei imperialismului rusesc. Cred că împreună ne putem rezolva litigiile și putem reclădi încrederea între cele două națiuni mândre, dar rănite de istorie. Cred că dacă găsim liderii potriviți în situații excepționale, lucrurile se pot schimba rapid. Condiția ar fi să nu mai cărăm în spate ranița de bolovani ai trecutului și mai bine să luăm cu noi instrumentele de navigație pentru viitor.”
La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, senatorul Alfred Laurențiu Mihai, membru al Comisiei pentru afaceri europene, parlamentari și reprezentanți din domeniul apărării. 
 
 



Go to top