Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, cu delegația Grupului de prietenie Austria – România și Bulgaria din Parlamentul Republicii Austria, condusă de Harald Troch, președintele grupului

Senatorul  Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a avut, marți, 7 noiembrie a.c., o întrevedere cu delegația Grupului de prietenie Austria – România și Bulgaria din Parlamentul austriac, condusă de  Harald Troch, președintele Grupului.
În cadrul întrevederii au fost dezbătute teme aflate pe agenda bilaterală şi europeană, cu accent pe aderarea României la Spațiul Schengen.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a apreciat că Austria este un partener important al României, având o relație fundamentată pe o componentă economică solidă. Oficialul român a arătat că se dorește continuarea colaborării la toate nivelurile, pentru a consolida relațiile bilaterale și a intensifica cooperarea la nivel regional și european.
În același timp, demnitarul român a punctat că potențialul de dezvoltare a dialogului trebuie să se reflecte şi printr-un angajament politic de a găsi, cât mai repede posibil, o soluție constructivă la impasul actual privind aderarea României la Schengen.
Senatorul Vasile Dîncu a arătat că România a adus o contribuție importantă, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul eforturilor comune la nivel european, pentru a răspunde preocupărilor ridicate de Austria referitoare la extinderea Spațiului Schengen. Domnia sa a arătat că în plan bilateral, au fost agreate o serie de aranjamente operaționale care să permită o mai bună cooperare în combaterea migrației iar, la nivelul UE, România este angajată în implementarea proiectului pilot de la granița cu Serbia.
În perspectiva alegerilor europene de anul viitor, demnitarul român a subliniat că un nou refuz din partea Austriei, în acest context, poate genera efecte nedorite atât în plan bilateral, dar și din perspectiva susținerii pentru proiectul european în ansamblu. Senatorul Vasile Dîncu a precizat că este greu să explici cetățenilor români de ce România, care nu este stat membru, trebuie să aibă de suferit din cauza problemelor din interiorul Spațiului Schengen şi de ce este vinovată pentru trecerile ilegale de frontieră pe ruta Balcanilor de Vest.
Demnitarul român a subliniat că diplomația parlamentară poate și trebuie să joace și ea un rol și a transmis încrederea  că parlamentarii din Grupul de Prietenie Austria-România şi Bulgaria se vor mobiliza în încercarea de a determina o reanalizare a poziției guvernului austriac în acest dosar de maximă importanță pentru partea română. Domnia sa a subliniat că parlamentele au instrumente prin care să optimizeze relațiile dintre state și a evidențiat că guvernele nu reprezintă voința întregii populații.
 
Din delegația austriacă au făcut parte deputații: Nico Marchetti, Philipp Schrangl, Georg Bürtstmayr, Stephanie Krisper. La întrevedere a participat şi E.S. Adelheid Folie, ambasadoarea Republicii Austria la București.


Go to top