Comunicate de presă

10 decembrie 2023 - A 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului

De Ziua Drepturilor Omului, 10 decembrie 2023, zi care coincide cu cea de-a 30-a aniversare a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, membrii  Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități îndeamnă la momente de reflecție asupra promovării și protecției drepturilor fundamentale ale omului. 
Cele 30 de articole ale Declarației universale a drepturilor omului,  timp de 75 de ani, au constituit temelia unei societăți juste, egale și demne, au stat la baza legislației internaționale privind drepturile omului și  a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, oferind un standard global comun pentru drepturile omului la nivel național.
Cu această ocazie, Parlamentul European a organizat „Cea de-a 75-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului. Ce face ca drepturile omului să fie universale?”,  în perioada 27 – 28 noiembrie a.c., la care a participat senatoarea Anca Dana Dragu, președinta  Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României.
Aniversarea pare acum mai puțin festivă decât ar trebui, atât timp cât am fost martori la războaie și violențe, conflicte armate, la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pe lângă amenințările contemporane la adresa păcii și securității globale, asistăm și la provocări noi, cum ar fi schimbările climatice, insecuritatea alimentară, pandemiile, provocările energetice, terorismul, crima organizată, migrația forțată și strămutarea, traficul de persoane, riscurile asociate cu tehnologiile emergente și perturbatoare inclusiv atacurile cibernetice și dezinformarea, care încalcă drepturile omului.
Senatoarea Anca Dana Dragu a susținut că „Nu putem rămâne indiferenți. Drepturile omului nu sunt negociabile. Nu putem aștepta soluții. Eforturile noastre, pentru a consolida și extinde drepturile omului, trebuie să fie continue și proactive. Este important să fim conștienți de provocările și defectele cadrului normativ colectiv. Prin recunoașterea acestora, suntem într-o poziție mai bună pentru a le aborda și a avea succes.”
De asemenea, membrii Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități apreciază activitatea și transmit mulțumiri organizațiilor societății civile, organizațiilor conduse de femei, apărătorilor drepturilor omului și persoanelor implicate în consolidarea păcii, promovarea și apărarea drepturilor omului, care joacă un rol vital în aducerea schimbării.
 


Go to top