Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Curtea Constituțională dă dreptate USR și declară neconstituționale modificările aduse de PSD legii de funcționare a Curții de Conturi

USR salută decizia Curții Constituționale care a decis, cu unanimitate de voturi, că modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi sunt neconstituționale.  În iunie 2020, USR i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Werner Iohannis, să atace modificările aduse de PSD legii de funcționare a Curții de Conturi motivând că acestea sunt de natură să slăbească abilitatea instituției de a controla eficient modul în care sunt cheltuiți banii publici.
Printre argumentele sesizării depuse la CCR de președintele Iohannis se regăsesc și unele din argumentele prezente în scrisoarea deschisă transmisă de USR, printre care:
-           Atenuarea rolului constituțional de control al Curții de Conturi
-           Tranformarea Curții de Conturi dintr-o instituție de control într-o instituție care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare
-           Introducerea unor noțiuni și sintagme ce pot crea imprevizibilitate în procesul de aplicare a legii.
Ramona Dinu, Senator USR: ”Aceasta este o victorie a bunului simț, împotriva încercărilor repetate ale PSD-ului de a relativiza felul în care se controlează cheltuirea banului public. Curtea de Conturi are un rol clar definit în arhitectura statului român iar rolul său de a exercita controlul asupra administrării banilor publici este foarte clar statuat în Constituție. USR a depus eforturi uriașe în Parlament pentru a se opune tentativelor repetate ale majorității toxice strânse în jurul PSD de a-și trece sub control instituții cheie de reglementare și control a activității economice și administrative ale statului român.”
 
La începutul anului, oficialii europeni au cerut expres Parlamentului să renunţe la modificarea Legii Curţii de Conturi nr.94/1992, prin care se pune în pericol independenţa Autorităţii de Audit.
Proiectul de lege, iniţiat în octombrie 2019 de senatorul Daniel Zamfir, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor în 11 februarie 2020 și a fost votat de Senat pe data de 10 iunie 2020.
 

Go to top