Comunicate de presă

Contribuția senatorului Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, la raportul privind cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei

În contextul participării sale la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 23-27 ianuarie 2023), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție la dezbaterea raportului cu tema: Summit-ul de la Reykjavik: Uniți în jurul valorilor în fața unor provocări extraordinare, raportor Fiona O’Loughlin (Irlanda, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa). 
În prezentarea sa, senatorul Corlățean a salutat organizarea celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, precum și necesitatea reafirmării angajamentului politic în sprijinul valorilor democratice. În același timp, a menționat că reiterarea, de-a lungul timpului, în plenul Adunării, a angajamentului pentru respectarea regulilor democratice nu a reprezentat, din păcate, un impediment pentru ca un important stat membru al Consiliului Europei să comită o crimă de agresiune pe continentul european împotriva unui alt stat suveran. Totodată, a relevat necesitatea adoptării, de către Summit-ul de la Reykjavik al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, a unui plan de acțiune și a unei declarații politice ambițioase. 
În context, senatorul Corlățean a salutat propunerile consistente și concrete cuprinse în recomandarea aferentă acestui raport, precum reafirmarea unor principii fundamentale: multilateralismul bazat pe reguli, răspunderea în dreptul internațional pentru crima de agresiune, inclusiv prin înființarea unei curți penale internaționale ad-hoc, respectarea integrității teritoriale, suveranității și independenței statelor, cu referire concretă la Ucraina, Georgia și Republica Moldova și la solicitările de retragere a trupelor ruse din acele teritorii care sunt ocupate ilegal de Federația Rusă. 
De asemenea, a relevat că propunerile APCE adresate reuniunii la nivel înalt a liderilor din statele membre ale Consiliului Europei reliefează importanța deosebită a parteneriatului strategic cu Uniunea Europeană și nevoia de a accelera și de a finaliza negocierile aderării UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și aderarea UE la alte instrumente juridice ale Consiliului Europei, precum Carta Socială Europeană revizuită și Acordul parțial și lărgit privind înființarea Grupului de State împotriva Corupției (GRECO). 
În cadrul dezbaterilor, senatorul Corlățean a prezentat un amendament la recomandarea Adunării, în care a propus reiterarea de către șefii de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei a angajamentului față de protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, aspect-cheie al protecției drepturilor omului și participării democratice și premisă a păcii și securității democratice. Amendamentul a fost adoptat în unanimitate în plenul Adunării. 
Recomandarea 2245 (2023): Summit-ul de la Reykjavik: uniți în jurul valorilor în fața unor provocări extraordinare a fost adoptată de plenul APCE cu o largă majoritate.


Go to top