Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Comisiilor pentru politică externă ale Senatului României și Camerei Deputaților cu delegația Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Indonezia

În data de 24 octombrie a.c. a avut loc întrevederea comună a Comisiilor pentru politică externă ale Senatului României și Camerei Deputaților, conduse de președintele Titus Corlățean, respectiv vicepreședintele Ben Oni Ardelean, cu delegația Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Indonezia, condusă de președintele acestui for, Nurul Arifin.
Întrevederea a avut loc în marja vizitei în România, în perioada 23-27 octombrie 2022, a delegaţiei parlamentare indoneziene.
La eveniment a participat E.S. Muhammad Amhar Azeth, ambasadorul Republicii Indonezia în România.
Senatorul Corlățean a evidențiat dinamica pozitivă și substanța dialogului politic româno-indonezian, ca reper esențial al relațiilor tradiționale foarte bune existente între România și Republica Indonezia, concretizate inclusiv în sprijinul reciproc acordat candidaturilor reprezentanților celor două state în organismele internaționale.
A fost subliniată semnificația palierelor pe care se dezvoltă raporturile româno-indoneziene, atât pe plan bilateral, cât și multilateral, cu accent pe dimensiunile cooperării economice, militare, educaționale inclusiv la nivelul universităților naționale de apărare, securității, combaterii terorismului, muncii și protecției sociale.
A fost evidențiat rolul diplomației parlamentare în evoluția constant ascendentă a relațiilor româno-indoneziene, rol cu atât mai relevant în contextul deținerii de către Republica Indonezia a președinției G20 și a unei poziții importante în cadrul ASEAN.
Au fost discutate și teme aflate pe agenda internaţională, o atenție deosebită fiind acordată problematicii respectării Cartei ONU și a integrității teritoriale și suveranității statelor, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Senatorul Corlățean a atras atenția asupra faptului că invazia Federației Ruse asupra Ucrainei constituie atât un atac direct la adresa fundamentelor societății internaționale, bazate pe multilateralism, dar și o încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional, a principiului respectării integrității teritoriale a unui stat. Crearea acestui precedent, prin anexarea cu forța a teritoriilor unui alt stat, necesită un răspuns din partea comunității internaționale. România s-a alăturat regimului sancționatoriu anti-rus, care nu are alternativă, țara noastră adoptând o poziție tranșantă și fermă în sprijinul Ucrainei.
Din delegaţia indoneziană au făcut parte Rachel Mariam Sayidinna, Anton Sukartono Suratto, Aliyah Mustika Ilham, Nevi Zuairina, parlamentari, respectiv Iis Muldiyanti și Henny Susanti, secretari.
La întrevedere a participat, din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Cristian Bordei, secretarul comisiei.
 
 Go to top