Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatorii USR au votat în unanimitate pentru desființarea pseudo-institutului de cercetare a Levantului

Senatorii USR au votat în unanimitate împotriva raportului de respingere a inițiativei legislative de desființare a Institutului de Studii Avansate pentru Civilizația Levantului, pe care îl consideră o sinecură politică pentru fostul președinte Emil Constantinescu.

Vlad Alexandrescu, senator USR fi fost Ministru al Culturii: ”Institutul Levantului nu este nici institut de cercetare și nici un instrument de soft diplomacy ci este o simplă sinecură pentru fostul președinte Emil Constantinescu. Această realitate este dovedită și faptul că președintele acestui institut are rang de secretar de stat. Ce alt director de institut academic mai are rang de secretar de secretar de stat, cu toate privilegiile care decurg de aici? Rezultatele academice ale Institutului Levantului sunt, din punct de vedere al relevanței academice, ZERO, iar validarea produselor cercetării de către ”egali” este și ea ZERO. Dacă domnul Emil Constantinescu, pe care l-am susținut pe vremea când era președinte al României, dorea să se implice în activități de soft diplomacy ar fi putut să o facă prin intermediul unei fundații private – care să-i poarte, eventual, numele – dar nu pe banii contribuabililor români. Cred că din bani publici cercetarea științifică autentică din România trebuie susținută, nu institute-fantomă, numai bune de sifonat banii contribuabilului.”

Desființarea Institutului Levantului este un act de moralitate academică, având în vedere că în cei doi ani de activitate, instituția – aflată în subordinea Senatului – nu a produs nimic semnificativ din punct de vedere academic, iar o vizită pe site-ul institutului este mai mult decât relevatoare: o singură expoziție - Expoziția aniversară „Comori și mărturii ale prețuirii. Minerale. Artefacte de metale prețioase și pietre semiprețioase. Colecția Emil Constantinescu”; cele mai recente conferințe la care au participat reprezentanții instituției: Creșterea albastră în regiunea Mării Negre: „Serviciile ecosistemice în zonele marine și riverane Mării Negre” și  “Berlin Wall 30 – From the Divided to the City of Freedom. The 30th Anniversary of the Fall of the Wall”.
 

Go to top