Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României cu Eva-Maria Liimets, ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere luni, 4 aprilie a.c., cu Eva-Maria Liimets, ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, aflată într-o vizită oficială la București.
Au participat Roberta Anastase, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, Cristian Bordei, secretarul Comisiei, Ion Prioteasa, membru al Comisiei,  precum și Daniela Gîtman, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Călin Rolo Stoica, ambasadorul României în Republica Estonia.
Ministrul eston al afacerilor externe a fost însoțit de Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasadorul Republicii Estonia în România și de alți membri ai delegației.
Cei doi oficiali au pus în evidență relațiile politice solide, existente între cele două țări partenere în Uniunea Europeană și aliate în NATO, țări care au aniversat, în 2021, 30 de ani  de la restabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.
În cadrul discuțiilor a fost amintit dialogul consistent la nivel înalt din ultimii ani, care a deschis calea către implementarea unor proiecte concrete în domeniile: economic, digitalizare, educație și securitate.
 Cei doi oficiali au subliniat importanța continuării eforturilor de a spori cooperarea economică, inclusiv investițiile, multiplicarea contactelor directe între comunitățile de afaceri reprezentând un instrument foarte util pentru a impulsiona comerțul.  Totodată, au subliniat interesul comun pentru intensificarea dialogului bilateral, cu accent pe cooperarea parlamentară, aceasta fiind o componentă importantă în acest demers.
Președintele Comisiei pentru politică externă și ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia au făcut o evaluare din perspectivă europeană și euroatlantică a evoluțiilor externe de securitate extrem de preocupante din bazinul lărgit al Mării Negre și respectiv al Mării Baltice, exprimând în termeni fermi condamnarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, sprijinul pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, precum și solidaritatea cu poporul ucrainean.
Senatorul Titus Corlățean a menționat că România acționează responsabil și în deplină solidaritate pentru a asigura nevoile imediate ale refugiaților ucraineni care ajung în țara noastră.
 De asemenea, demnitarul român a exprimat îngrijorarea față de presiunile la care sunt supuse Republica Moldova și Georgia, subliniind necesitatea continuării extinderii sprijinului politic și asistenței practice, cu scopul de a întări eforturile acestor state de a-și consolida rezistența și capacitatea de apărare. A fost exprimată susținerea politică consecventă pentru agenda europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
Demnitarul român a apreciat sprijinul constant al Estoniei pentru obiectivele României de aderare la OCDE și respectiv la spațiul Schengen.
Cei doi oficiali au căzut de acord asupra promovării, în cursul acestui an, a unei agende ambițioase de schimburi parlamentare în plan bilateral.Go to top