Comunicate de presă

„Cartierul pentru Justiție” pe agenda discuțiilor dintre vicepreședintele Senatului, senatorul Robert-Marius Cazanciuc și Anshula Kant, Managing Director și CFO al Grupului Băncii Mondiale

Vicepreședintele Senatului României, Robert-Marius Cazanciuc, a avut miercuri, 2 octombrie a.c., o întâlnire cu delegația Băncii Mondiale, condusă de Anshula Kant, Managing Director și CFO al Grupului Băncii Mondiale și de Yasser El-Gammal, noul Country  Manager al Băncii Mondiale pentru România. Întâlnirea a fost axată pe progresul și perspectivele proiectului „Cartierul pentru Justiție”, un centru dedicat instanțelor de judecată, parchetelor și altor instituții din sistemul judiciar din capitală, proiect derulat cu finanțare din partea Băncii Mondiale.
Din delegația Băncii Mondiale au făcut parte Anna Akhalkatsi (Country Director pentru țările UE), Otilia Ciotau (lead finance officer), Ioana Irimia (senior operations officer) și Liviu Voinea (alternate executive director).
Proiectul „Cartierul pentru Justiție”, inițiat în 2013 în timpul mandatului de ministru al justiției al lui Robert-Marius Cazanciuc, a fost susținut de-a lungul anilor de toți miniștrii justitiei, indiferent de formula politica de guvernare, finalizarea acestui proiect major fiind inclusă în programele de guvernare ale tuturor partidelor politice din România, demonstrând voința unanimă de a răspunde unei nevoi stringente din partea  cetățenilor și a sistemului judiciar. Până în prezent, implementarea proiectului a implicat eforturile a câtorva sute de persoane și a condus la adoptarea a 5 legi, 4 hotărâri de guvern și aproximativ 10 memorandumuri. Proiectul se află acum în ultima fază de autorizare.
Vicepreședintele Cazanciuc a asigurat membrii delegației viitoarele Acorduri cu Banca Mondială vor beneficia de spriijinul Senatului, așa cum s-a întâmplat până în prezent.
„Când am început proiectul Cartierul Justiției în 2013, am dorit ca Banca Mondială să fie partenerul nostru, având deja un istoric de succes împreună. Le-am spus colegilor mei judecători și procurori că scopul meu nu este doar să rezolv problema spațiilor vechi și aglomerate, ci să reașezăm justiția pe principii, valori și o viziune modernă care să inspire încredere oamenilor”, a declarat Robert-Marius Cazanciuc.
Anshula Kant a apreciat valențele proiectului care vor duce la modernizarea justiției prin informatizare, schimbarea mentalităților prin condiții de muncă adecvate,  dar și la reducerea poluării prin reunirea tuturor instanțelor intr-un singur ansamblu, fără a mai fi nevoie ca mii de oameni să se deplaseze zilnic între cele peste 20 de clădiri aflate astăzi pe tot teritoriul capitalei.
Vicepreședintele Cazanciuc a mai subliniat că noul ansamblu nu va fi un singur palat imens, ci un complex de clădiri integrate în vecinătatea unor instituții culturale, oferind un spațiu modern, deschis și transparent, cu cele mai noi standarde de sustenabilitate a mediului. „Îmi doresc ca, în 2030, când estimăm finalizarea proiectului, să avem cel mai vizionar proiect public, iar Banca Mondială să-l poată prezenta ca pe un proiect de referință oriunde în lume”.


Go to top