Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita președintelui Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr, în Ucraina, la Kiev (30 septembrie – 2 octombrie 2022)

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr, a efectuat, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie a.c., o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, la invitația președintei Comisiei de Integrare în UE din Rada Supremă a Ucrainei, Ivanna Klympush-Tsintsadze alături de președinția cehă a Consiliului UE. Invitația de participare a fost adresată tuturor președinților Comisiilor de afaceri europene din parlamentele Statelor Membre ale UE și Parlamentului European.
Pe parcursul vizitei oficiale de la Kiev au avut loc întrevederi cu Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Remi Duflot, Însărcinatul cu Afaceri al Delegatiei UE, cu președinții Comisiilor parlamentare ale Radei Supreme a Ucrainei: respectiv Comisia privind integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană - reprezentată prin Ivanna Klympush-Tsintsadze, Comisia pentru securitate națională, apărare și informații, Comisia pentru politica externă și cooperarea interparlamentară - reprezentată Oleksandr Merezhko, Comisia pentru dezvoltare economică - reprezentată de Dmytro Natalukha și Comisia privind serviciile de energie, locuințe și utilități – reprezentată de Andrii Herus.
Programul vizitei a inclus și întâlniri cu Olha Stefanishyna, viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrarea europeană și euro-atlantică, cu Yevhen Perebyinis, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, cu Vitalii Klitchko, primarul Kievului și cu Ihor Zhovkva, adjunct al șefului Biroului Președintelui Ucrainei, consilier diplomatic al președintelui Ucrainei.
Intervențiile președintelui Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr, în cadrul dezbaterilor propuse în agenda oficială a vizitei, au continuat pe linia eforturilor întreprinse de România în sprijinul Ucrainei și au vizat prioritățile cooperării bilaterale, dar și consolidarea relațiilor dintre țara noastră și Ucraina. Domnia sa a exprimat ferm că este în interesul strategic al României și al Europei ca Ucraina să fie independentă, stabilă, modernă și prosperă și a reiterat ideea suportului parlamentar pentru parcursul european al Ucrainei și a transmis omologilor ucraineni cât este de importantă ideea cooperării parlamentare pentru reușita procesului de integrare în UE. 
De asemenea, domnia sa a susținut ideea condamnării «referendumurilor» desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea şi sprijinul nemijlocit al forțelor de ocupație ruse și a transmis că România nu recunoaște rezultatele acestora întrucât sunt considerate ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.
În finalul vizitei oficiale, ca rezultat al dezbaterilor și dialogurilor dintre oficialii ucraineni și reprezentanții Statelor Membre ale UE a fost semnată, de către toți participanții din cadrul UE, Declarația Comună a Președinților Comisiilor de afaceri europene și a Prim Vice-Președintelui Parlamentului European. Prin acest document se reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi se face apel la toate statele europene și nu numai de respingere a încercărilor  Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat.
 
 
 Go to top