La sfârșitul lunii martie a.c. a avut loc la sediul Serviciului de Informații Externe (SIE), o nouă activitate de control a Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SIE, în prezența conducerii civile și operative a Serviciului.
Aceasta a fost a doua acțiune de control organizată în decurs de cinci săptămâni, reflectând ritmul susținut, efectiv și constant al activităților de control parlamentar și angajamentul ferm al Comisiei față de prioritățile stabilite pentru anul 2025. De asemenea, pe perioada mandatului Comisiei (3 Februarie 2025 - prezent), au fost solicitate și consultate documente, note, sinteze și materiale cu caracter secret, pe diverse teme care vizează securitatea națională a României. În același timp, Comisia a desfășurat activitățile curente, inclusiv cele privind comunicările și răspunsurile la diferite petiții și solicitări de informații.
Pe ordinea de zi a ultimei activități de control s-au aflat teme de importanță strategică pentru securitatea națională, precum:
1. Prezentarea riscurilor și amenințărilor la adresa României generate de interferența rusă – metode, instrumente, actori, cu referire la realitățile constatate în contextul alegerilor din Republica Moldova;
2. Analiza intențiilor Federației Ruse de a interfera în spațiul european în perioada 2024–2025, cu accent pe alegerile europarlamentare și prezidențiale din România;
3. Evoluțiile conflictului din Ucraina, comportamentul Federației Ruse în regiune și acțiunile sale ostile desfășurate în Occident, România și Republica Moldova.
Comisia reafirmă că monitorizarea activă a acestor evoluții și a potențialelor riscuri externe reprezintă o prioritate absolută în cadrul atribuțiilor de control parlamentar. Experții și specialiștii Serviciului de Informații Externe monitorizează în permanență situația internațională și identifică, în timp real, eventualele amenințări la adresa securității naționale, punând la dispoziția beneficiarilor legali informații despre dezvoltările și evoluțiile situațiilor identificate.
“În primele cinci săptămâni de activitate, Comisia parlamentară specială pentru controlul activității SIE a avut două activități de control la care a participat conducerea civilă și operativă a Serviciului. În cadrul acestor întâlniri, au fost abordate numeroase teme și subiecte, fiind prezentate evaluări detaliate ale riscurilor și amenințărilor externe exercitate de Federația Rusă la adresa României. Au fost discutate acțiunile preventive pentru contracararea acestor amenințări, inclusiv colaborarea SIE cu partenerii internaționali pentru schimbul de informații cu celeritate, dar și acțiunile întreprinse pentru evaluarea continuă a altor amenințări emergente. În privința intențiilor de interferență externă asupra proceselor electorale europene și românești, se confirmă existența unor riscuri concrete din partea Federației Ruse, fie prin amplificarea tensiunilor, a atacurilor cibernetice ori a campaniilor de influență. Protejarea României și a cetățenilor de amenințările externe, informarea periodică a beneficiarilor legali și a partenerilor externi, culegerea de informații relevante și rapide, monitorizarea în timp real, sprijinul și suportul aliaților NATO și partenerilor UE, trebuie să rămână obiective și piloni principali ai activității SIE” a declarat Alexandru Muraru, Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SIE.
În mod special, Comisia își exprimă preocuparea față de posibilitatea unor interferențe externe, în special din partea Federației Ruse, în procesul electoral din România, acest subiect fiind tratat cu maximă seriozitate și inclus printre temele prioritare de acțiune în anul 2025.
Comisia va continua să exercite, cu responsabilitate și transparență, mandatul său de control parlamentar, în deplin acord cu principiile statului de drept și ale securității naționale.