Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo

Președintele interimar al Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit luni, 8 august a.c., pe președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo, care efectuează o vizită în România, în perioada 8-9 august a.c..
 
Înaltul demnitar român l-a felicitat pe omologul său pentru numirea recentă ca președinte al Adunării Naționale și i-a urat mult succes în activitate și în atingerea priorităților stabilite.
 
Cu acest prilej, președintele interimar al Senatului și-a exprimat interesul pentru revitalizarea și dinamizarea contactelor politice bilaterale la nivel înalt, actualizarea priorităților și a agendei comune în cadrul Parteneriatului strategic cu Republica Coreea, singurul parteneriat al României, de acest fel,  cu un stat din zona Asia-Pacific, până în prezent.
 
Cei doi oficiali au confirmat faptul că statele noastre au abordări și interese similare, iar cooperarea comună este deosebit de semnificativă, în contextul geopolitic și economic actual. În cadrul întrevederii a fost exprimată dorința continuării și dezvoltării cooperării bilaterale în domeniile: economie, energie, infrastructură, industrie, tehnologii digitale, sănătate, cultură și educație.
 
Președintele interimar al Senatului a apreciat eforturile statului coreean din ultimii ani pentru asigurarea egalității de gen în politică și administrație publică. Domnia sa a precizat faptul că participarea femeilor în politică, la nivel legislativ și executiv, contribuie semnificativ la consolidarea democrației și și-a exprimat speranța ca autoritățile sud-coreene să continue eforturile în acest sens.
 
Cele două părți au subliniat importanța diversificării cooperării economice și comerciale prin extinderea cooperării în domeniul securității și apărării naționale, subliniind instabilitatea generată de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
 
Discuțiile din cadrul întrevederii au relevat, totodată, importanța cooperării comune consolidate în forurile multilaterale și promovarea regulilor care asigură stabilitatea ordinii internaționale.
Din delegația română au mai făcut parte și ministrul Energiei, Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, Viorel Badea, și liderul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, deputatul Ben-Oni Ardelean.Go to top