Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele Senatului României, Florin Cîțu, a unei delegații a Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare și Forțe Armate a Senatului Franței, conduse de Christian Cambon, președintele acesteia

 
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a primit, marți, 5 aprilie a.c., o delegație a Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare și Forțe Armate a Senatului Franței, conduse de Christian Cambon, președintele acesteia.
În cadrul primirii, au fost abordate subiecte care privesc consolidarea relaţiei bilaterale dintre România şi Franţa precum şi teme aflate pe agenda internaţională, o atenție deosebită fiind acordată colaborării în domeniul apărării, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Președintele Senatului a apreciat poziția fermă a Președinției franceze în contextul actual. UE a dovedit, încă o dată, că, rămânând uniți și coordonați, putem oferi un răspuns solid și decisiv atât prin adoptarea de măsuri restrictive cu impact masiv asupra Rusiei, cât și ajutând Ucraina și ucrainenii.
Demnitarul român a punctat faptul că România sprijină cele trei țări asociate Parteneriatului Estic pe drumul lor către integrarea europeană. Trebuie să rămânem ferm angajați față de aceste țări - Republica Moldova, Ucraina și Georgia - precum și față de partenerii noștri din Balcanii de Vest, aflați deja pe drumul spre aderarea la UE. În acest context, Florin Cîțu a exprimat aprecieri pentru eforturile Președinției franceze, în primele luni ale mandatului său, de a promova agenda europeană.
Un alt subiect important pe agenda discuției a fost securitatea energetică. “Criza pe care o traversăm este o lecție pentru noi toți în ceea ce privește strategia energetică. Trebuie să eliminăm orice dependență de gazul din Rusia. Franța este cel mai mare producător de energie nucleară din UE. Franța este pregătită să ajute România în privința dezvoltării proiectelor de energie nucleară”, a declarat președintele Senatului, Florin Cîțu.
Partea română a reiterat importanța promovării unui spațiu Schengen pe deplin integrat care  va contribui la asigurarea unei piețe unice eficiente și funcționale și la consolidarea rezilienței Uniunii în ansamblu. În acest context, reiterăm obiectivul legitim al României de a adera la spațiul Schengen, în condițiile în care România a îndeplinit deja criteriile de aderare.
Ambele părți au subliniat importanța cooperării la nivel parlamentar punctând faptul că aceasta reprezintă o componentă importantă a dialogului bilateral în vederea implementării obiectivelor comune.Go to top