Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Angel Tîlvăr și de către vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, senatoarea Roberta Alma Anastase, a secretarului de stat pentru Europa – Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, Andreja Metelko Zgombić

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, și senatoarea Roberta-Alma Anastase, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, au primit-o miercuri, 12 octombrie a.c., pe Andreja Metelko-Zgombić, secretar de stat pentru Europa - Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat importanța și utilitatea Conferinței privind viitorul Europei pentru parcursul proxim al proiectului european. În context, a evidențiat că, pentru a asigura implementarea corespunzătoare a rezultatelor Conferinței, Uniunea Europeană ar trebui să acorde prioritate abordării problemelor concrete care preocupă cetățenii europeni, printre care: relansarea economică, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziție climatică, sisteme performante de sănătate, asigurarea securității în vecinătatea UE.
Senatorul Angel Tîlvăr a evidențiat că dialogul româno-croat, inclusiv la nivel parlamentar, contribuie la consolidarea unității și solidarității în cadrul NATO și UE și aduce o contribuție importantă la gestionarea cu succes a situației generate de criza din Ucraina, atât la nivel european, cât și global.
Astfel, în contextul celei mai severe crize umanitare și de securitate din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, președintele Comisiei pentru afaceri europene a punctat sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei, pe mai multe planuri: politic, economic, financiar, umanitar, drept internațional și sectorial. Printre măsurile concrete luate de România pentru a gestiona cât mai eficient situația de la frontierele externe, acesta a menționat asistența acordată celor peste 2,46 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele țării, precum și facilitarea tranzitului a peste 4,2 milioane tone de cereale ucrainene prin România în încercarea de a contracara efectele crizei alimentare.
Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene a reiterat sprijinul acordat de România Republicii Moldova, în vederea continuării eforturilor ce vizează dezvoltarea durabilă și procesele interne de reformă care urmăresc integrarea în Uniunea Europeană, țara noastră susținând în egală măsură și parcursul european al Ucrainei și Georgiei.
Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, senatoarea Roberta-Alma Anastase, a a abordat câteva dintre obiectivele majore de politică externă ale României, printre care: aderarea României la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene, lupta pentru apărarea valorilor europene și identificarea de soluții comune la crizele generate de războiul ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Rusiei împotriva Ucrainei. În context, a punctat pozițiile similare pe care România și Republica Croația le au pe teme de interes comun la nivel regional, european și internațional.
La întrevedere au mai participat și senatorii Anca Dana Dragu, Gabriela Crețu, Dănuț Bica și Sorin-Ioan Bumb.Go to top