Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a membrilor Comisiilor pentru afaceri europene și a membrilor Comisiilor pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților și Senat cu reprezentanții delegației Comisiei Europene din direcțiile generale RECOVER și ECFIN

Comisiile pentru afaceri europene și Comisiile de buget, finanțe și bănci din Parlament au avut astăzi, 29 martie, o întrevedere comună cu delegația Comisiei Europene din direcțiile RECOVER și ECFIN, pe tema implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
La reuniune, Comisia pentru afaceri europene a Senatului a fost reprezentată de președintele Angel Tîlvăr, vice-președintele Cristian Ghica și membrii comisiei, senatorul Anca Dragu, senatorul Gabriela Crețu, senatorul Dănuț Bica și senatorul Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai, iar din partea Comisiei pentru buget au paticipat președintele Nicolae Neagu, senatorul Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț și senatorul Claudiu Mureșan.
Temele de discuție au vizat stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), investițiile necesare pentru tranziția spre energia verde, reducerea dependenței Uniunii Europene de resursele de gaz provenite din Rusia și situația refugiaților din Ucraina.
Ca mesaj general, parlamentarii și-au reafirmat sprijinul pentru implementarea PNRR-ului - ca proiect european de modernizare a României. Totodată ei au susținut că dinamica evenimentelor actuale, războiul și criza din Ucraina fac necesare și urgentează consolidarea cât și reformarea cadrului de guvernanță economică europeană.
În ceea ce privește problema crizei umanitare pe care o traversează România, ca urmare a războiului din Ucraina, și consecințele economice aferente, reprezentanții Comisiei Europene, Céline Gauer - director general al SG RECOVER și Declan Costello - director general adjunct al Direcției Generale de Afaceri Economice și Financiare DG ECFIN, au detaliat mecanismele și instrumentele financiare care vor fi oferite țărilor membre care se implică în gestionarea crizei refugiaților.
În cadrul întrevederii, președintele Angel Tîlvăr a reamintit despre chestiunea aderării țării noastre la spațiul Schengen, având în vedere că România nu numai că îndeplinește toate condițiile necesare ci a și depus eforturi considerabile în gestionarea frontierelor externe, în contextul crizei actuale din Ucraina. În continuare, domnia sa a subliniat importanța racordării atenției asupra crizei migraților din Europa, subiect umbrit de pandemia de COVID-19 peste care a intervenit și situația, în special umanitară, din Ucraina. În acest sens, a exprimat ideea necesității dezbaterii referitoare la impactul și efectele migrației asupra țărilor din UE.
Senatorul Crețu, a afirmat în cadrul întrevederii că ” o reformă serioasă a criteriilor din Pactul de Stabilitate și Creștere este necesară, pentru ca țările mai puțin dezvoltate să își folosească potențialul de creștere și să reducă decalajele”.
 
 



Go to top