Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, la cea de-a 16-a conferință internațională de la Batumi  

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, a reprezentat Senatul, în perioada 10-12 iulie, la ce-a de-a 16-a ediție a Conferinței Internaționale de la Batumi\Georgia, dedicată aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.
Conferința a fost deschisă prin luările de cuvânt ale preşedintei Georgiei, Salome Zourabichvili, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk şi prim-ministrului Georgiei, Mamuka Bakhtadze.
În marja reuniunii, președinta Gabriela Crețu a avut o întâlnire bilaterală cu președinta Comisiei pentru Integrarea Europeană din Parlamentul georgian, Tamar Khulordava și a participat la dineul de lucru oferit de președintele Parlamentului georgian, Archil Talakvadze.
Invitată ca vorbitor principal la panelul intitulat ”O istorie a două regiuni: Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic”, Gabriela Crețu a declarat: ”În timp ce se acuză renașterea geopoliticii și se exprimă îngrijorarea cu privire la soarta democrației, majoritatea participanților au vorbit aici în termeni geopolitici. Inclusiv motivul pentru a alege drumul european a fost, pentru mulți, geopolitic, ceea ce înseamnă mai ales despre state și relațiile lor, despre faptul de a intra în sau a scăpa din anumite sfere de influență.
Avem nevoie de o abordare politică. Politica este despre oameni și politici! Este despre bunuri și servicii publice pe care să le creăm. Și despre valori, desigur. Dar, în democrații, într-un mod obligatoriu, ele sunt diferite. Democrația este un cadru pentru tranzacționarea în mod pașnic între diferitele opinii, despre cum să ne organizăm viața și societatea. Trebuie să acceptăm asta și să transformăm împreună, atât regiunile despre care vorbim aici – Parteneriatul Estic și Balcanii de Vest –, cât și Uniunea Europeană.”
 
Parteneriatului Estic a fost lansat în urmă cu 10 ani, în 2009, ca o inițiativă inedită a Uniunii Europene (UE) împreună cu șase țări partenere din Europa de Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). În decursul ultimului deceniu, Parteneriatul s-a conturat într-un proiect politic eficient, avansând relațiile dintre UE și parteneri la un nivel calitativ nou. De asemenea, a consolidat dimensiunea regională prin stabilirea unui format multilateral cuprinzător pentru promovarea unei cooperări orientate către rezultate și pentru asigurarea unor măsuri concrete.
Parteneriatul Estic a avut un rol deosebit de important în promovarea contactelor cu oamenii, a comerțului și a cooperării economice, precum și a construirii instituțiilor democratice. În același timp, țările partenere încă se confruntă cu provocări de natură diferită, în special în domeniile securității, integrității teritoriale și dezvoltării economice.
Conferința își propune să evalueze Parteneriatul, principalele sale rezultate, precum și contextul geopolitic prezent. Participanții au fost invitați să reflecte asupra provocărilor comune ale UE și ale partenerilor estici, astfel încât Parteneriatul Estic să se adapteze efectiv intereselor fiecărei părți, în conformitate cu principiile diferențierii și incluziunii.
Conferința internațională Batumi a oferit sesiuni tematice specifice care vor evidenția domenii majore de cooperare în cadrul cărora participanții vor împărtăși idei noi privind consolidarea în continuare a Parteneriatului și avansarea proceselor de integrare europeană după 2020.
Participanții la conferință au dezbătut, de asemenea, pe tema proceselor de transformare democratică, evoluțiilor în domeniul securității Mării Negre și conflictelor în desfășurare din regiune și au discutat proiectele din domeniile transportului, energiei și conectivității digitale care vizează o integrare economică mai profundă a parteneriatelor cu UE.


Go to top