Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României: “Guvernul Cîțu plasează România în coada clasamentelor în ceea ce privește coerența măsurilor de combatere a efectelor COVID-19

Astăzi, 8 februarie 2021, a avut loc reuniunea pe tema „Construirea unei Uniuni Europene a sănătății puternice”, desfășurată în format de videoconferință, între președinții de comisii pentru afaceri europene din parlamentele țărilor UE și doamna Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.
Au fost prezentate măsurile Comisiei Europene în vederea construirii unei “Uniuni Europene a sănătății”, în sensul abordării în comun a crizelor sanitare, pentru asigurarea unor sisteme reziliente, a unei mai bune pregătiri și a unui răspuns mai rapid și mai eficient în timpul crizelor actuale și viitoare.
Președintele Angel Tîlvăr consideră că “vaccinarea împotriva COVID-19 este o problemă de sănătate publică crucială pentru combaterea pandemiei, pentru ca viața oamenilor să revină la normalitate și să se simtă în siguranță”.
Dar, dincolo de o coordonare consolidată la nivelul UE, gestionarea campaniei de vaccinare la nivel național, a sistemele de sănătate, revine fiecărei țări, fiecărui guvern.
Din păcate, în această perioadă de criză sanitară, România a fost și este condusă de “guvernele mele”, nu „ale românilor”, cu dezinteres și lipsă de responsabilitate față de sănătatea și siguranța românilor:“Țara noastră este în continuare la coada clasamentelor europene în privința procentului din PIB alocat sănătății sau a accesului pacienților la medicamente inovatoare. Este revoltător faptul că în ultimele 3 luni, tragediile se repetă în spitalele din România, 8 spitale COVID au luat foc, zeci de oameni și-au pierdut viața și nimeni nu este tras la răspundere”.
“Oamenii sunt interesați ca vaccinul să existe la timp, programările să se respecte, ritmul de vaccinare să crească”, a afirmat președintele Angel Tîlvăr, completând că, „pentru ca cetățenii europeni să nu-și piardă încrederea în instituțiile europene și în eforturile acestora, Uniunea Europeană trebuie să asigure un acces mai rapid la vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, prin achiziții sistematice și creșterea capacității de producție, pentru a evita concurența dintre statele membre cauzată de lipsa sau insuficiența vaccinurilor”.
Comisia Europeană își propune ca 70% din cetățenii UE să fie vaccinați până în vara anului 2021. Dacă ritmul actual de vaccinare persistă, Uniunea ar ajunge la doar 15% până la sfârșitul lunii septembrie. Uniunea Europeană ar trebui să-și intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a putea atinge acest obiectiv „ambițios”, așa cum l-a numit comisarul european.
Pentru a îndeplini cerințele Comisiei, țara noastră ar trebui să-și tripleze numărul de doze zilnice de vaccin anti-COVID-19, vaccinând 89.429 de persoane pe zi. În actualul ritm al vaccinării, România ar putea atinge obiectivul propus de Comisia Europeană abia în 2022.
Pentru România, asemeni celorlalte state membre ale căror speranțe de a ieși din pandemie prin vaccinarea populației depind indestructibil de blocul comunitar, furnizarea de către UE a dozelor de vaccinuri COVID-19 reprezintă adevărata proba de solidaritate și echitate europeană.


Go to top