Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Comisiei pentru afaceri europene, în perioada 3-5 martie 2022, la cea de-a LXVII reuniune a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC), Paris

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a participat în perioada  3- 5 martie a.c. la cea de-a LXVII reuniune a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC), eveniment care a avut loc la Paris, în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene. Din delegația Senatului au făcut parte senatoarea Anca Dragu, membru al Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Robert Cazanciuc și senatorul Sorin Bumb – membrii ai Comisiei. 
Conferinţele organelor specializate în afaceri europene din parlamentele Uniunii Europene (COSAC) reprezintă cel mai important for de dezbatere a problemelor europene între membrii parlamentelor naţionale din cadrul UE. Cea de-a LXVII reuniune s-a axat pe cinci tematici principale, mai exact: evaluarea priorităților franceze a președinției rotative la Consiliul UE, planul european de recuperare și reziliență, schimbări climatice și tranziția energetică, Conferința privind Viitorul Europei, raportul privind progresul grupurilor de lucru organizate de COSAC și o secțiune dedicată situației din Ucraina.   
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Angel Tîlvăr a salutat – în cadrul intervenției sale din secțiunea referitoare la stadiul Conferinței privind Viitorul Europei – viziunea ambițioasă și eforturile depuse de Președinția franceză în primele două luni de mandat pentru avansarea agendei europene. Totodată, a apreciat dezbaterile europene sub egida Conferinței privind viitorul Europei și a subliniat „importanța strategică a acestui proces de amplă consultare cetățenească”, propus prin formatul Conferinței. Domnia sa a adus în discuție diversitatea de evenimente organizate în România și înscrise pe platforma digitală a Conferinței și a amintit de evenimentele organizate de Comisia pentru afaceri europene sub egida COFE.
 
Senatorul Angel Tîlvăr a afirmat că „în construcția unui nou proiect european, așa cum se dorește a fi Conferința privind viitorul Europei, România mizează pe obținerea unor concluzii pragmatice” și a afirmat că este esențial ca acestea „să vizeze cu prioritate modul în care politicile UE produc rezultate concrete pentru cetățeni și să se axeze, într-o măsură mai mică,  pe dezbateri de ordin instituțional. Constatăm, în contextul pandemiei de COVID-19, peste care s-a suprapus și criza din Ucraina, emergența ideii de reorganizare a sistemului decizional european, precum și necesitatea de a găsi cele mai bune soluții pentru a îmbunătăți mecanismele de decizie la nivel UE, de răspuns rapid la crize și de consolidare a rezilienței, atât la nivel instituțional cât și la nivelul cetățenilor. În acest sens, coordonarea strânsă între statele membre este esențială pentru maximizarea capacității Uniunii de a face față la viitoare crize de orice fel”. 
Totodată, demnitarul român a salutat „realizarea obiectivului președinției franceze privind protecția frontierelor externe ale UE” și a afirmat că „pe fondul pandemiei și a crizei din Ucraina este importantă asigurarea unui spațiu Schengen pe deplin integrat, care să contribuie la o Piață Unică eficientă și funcțională”. În continuare, senatorul Angel Tîlvăr a reamintit de poziția recentă a Comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, conform căreia România este „pregătită să devină membru cu drepturi depline al spațiului Schengen”. 
La finalul primei intervenției, președintele Comisiei pentru afaceri europene a reamintit de obiectivul legitim al României, de a adera la spațiul Schengen, în condițiile în care Romania a îndeplinit deja criteriile de aderare și a avut un sprijin considerabil în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. În acest context, a subliniat că ”România acordă o atenție deosebită consolidării rolului UE în vecinătatea estică iar acest rol esențial pe care îl joacă România la granița UE rezidă inclusiv din asumarea și îndeplinirea angajamentelor în calitate de graniță externă a Alianței Nord-Atlantice, fapt care ar trebui să crească interesul pentru consolidarea integrării europene a României în spațiul Schengen”.
 
În cadrul sesiunii referitoare la situația din Ucraina, președintele Comisiei pentru afaceri europene a prezentat poziția delegației Parlamentului României și a evidențiat că Federația Rusă a încălcat angajamentele sale internaționale, în primul rând Carta ONU, aducând prejudicii fundamentale ordinii internaționale. El a amintit, în context, de angajamentul de solidaritate al României și al poporului român față de Ucraina și poporul ucrainean, în fața agresiunii Federației Ruse, atât prin condamnarea acestei agresiuni cât și oferind sprijin la nivel național. De asemenea, a evidențiat că România s-a alăturat statelor ONU și a contribuit la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, precum și cea a Adunării Generale a ONU pentru condamnarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. 
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a atras atenția asupra sprijinul umanitar și de solidaritatea acordate de autoritățile și de cetățenii români celor peste 140.000 de cetățeni ucraineni veniți în România din cei 1,2 milioane de ucraineni care și-au părăsit țara din cauza conflictului armat. 
În finalul intervenției, senatorul Angel Tîlvăr a anunțat că subscrie, în calitate de șef de delegație, din partea Senatului României, la ideile Declarației  de susținere a Ucrainei, propusă de troica prezidențială a COSAC și co-semnată de președinții/șefii de delegație prezenți la reuniunea COSAC.
În cadrul reuniunii au mai avut intervenții senatoarea Anca Dragu, în secțiunea despre planul european de recuperare și reziliență iar senatorul Sorin Bumb în secțiunea despre schimbări climatice și tranziția energetică.
 
Elemente de context
Plenara Conferinței comisiilor pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană reunește delegații ale comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naționale ale statelor membre și observatori din țările partenere din UE. În cadrul conferinței, parlamentarii au ocazia să discute aspecte ale agendei europene şi să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC închide seria evenimentelor organizate de Slovenia, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Portugalia.
Este o practică obișnuită pentru delegațiile COSAC să prezinte contribuții şi concluzii comune în atenția Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei Europene.



Go to top