Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizită de lucru a președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, Claudiu Târziu, la românii din Spania și Portugalia

În perioada 22 – 27 iunie 2022, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei și Republica Portugheză, pentru a lua contact direct cu comunitățile românești din cele două state europene.
Aflat la Madrid, senatorul român a avut o întrevedere cu PS Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, la sediul Catedralei Ortodoxe Române cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Prin activitățile sale ecleziastice și misionare, Biserica ortodoxă joacă un rol crucial în menținerea unității de credință și de limbă a românilor din diaspora.
Președintele comisiei senatoriale a afirmat că este de dorit ca românii care muncesc și trăiesc în Spania să cunoască faptul că încă sunt politicieni români care se preocupă de soarta și de dificultățile acestora. În discuțiile purtate, senatorul și ierarhul român au convenit asupra importanței unei reacții de apărare comune a popoarelor, într-o lume din ce în ce mai lipsită de repere, iar dimensiunea mărturisitoare este esențială. „Să trăim în har și în lumină, în numele lui Hristos!”, a fost îndemnul Părintelui-vicar Teofil.  
Vineri, 24 iunie a.c., președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere cu Excelența Sa, George Gabriel Bologan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei. Pe agenda discuției s-au aflat prioritățile absolute ale celor peste un milion de români rezidenți care trăiesc astăzi pe pământ spaniol, respectiv necesitatea unei abordări pragmatice a problemelor majore ale cetățenilor români.
Întâlnirea cu reprezentanții mediului asociativ românesc din capitala Regatului Spaniei, a constituit o excelentă oportunitate în direcția cunoașterii celor mai stringente probleme cu care se confruntă a doua cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania. Cele mai importante teme de discuție au fost chestiunea dublei-cetățenii acordate de statul spaniol, respectiv dezvoltarea rețelei consulare.  Senatorul Claudiu Târziu a reafirmat, așa cum a mai făcut-o și cu ocazia altor vizite externe, necesitatea imperioasă a unei Strategii Naționale destinate Românilor de Pretutindeni. 
Sâmbătă, 25 iunie a.c., senatorul român s-a deplasat la Lisabona, unde a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ioana Bivolaru, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al statului român în Republica Portugheză, respectiv cu liderii principalelor asociații din zona capitalei lusitane. În discuția cu E.S. Ioana Bivolaru, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului și-a exprimat ferm deschiderea pentru ca, pe cale legislativă, românii care trăiesc în spațiul lusitan să beneficieze de un sprijin mai consistent din partea Bucureștiului. La rândul său, diplomatul român a vorbit despre rolul ambasadei ca punte între membrii comunității noastre și oamenii politici care reprezintă statul român. 
În întrevederea care a avut loc la sediul Ambasadei României la Lisabona cu mediul asociativ, senatorul Claudiu Târziu a vorbit despre anihilarea identitară și disoluția forțată la care sunt supuși românii din afara granițelor. Demnitarul român le-a mulțumit membrilor de asociații, pe care i-a numit „cei mai buni ambasadori ai noștri”, susținând faptul că, dacă românii care trăiesc în afara granițelor nu s-ar fi dovedit muncitori și buni, România ar avea în continuare de suferit ca imagine de țară. „Nu avem voie să abandonăm ideea națională!”, a fost concluzia agreată de cei prezenți.  
Duminică, 26 iunie a.c., senatorul Claudiu Târziu a participat, la Setubal, la Sfânta Liturghie, la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Trei Ierarhi”, iar, la finalul slujbei, a purtat un scurt dialog cu părintele Ion Florentin Dobrescu. „În jurul bisericilor se păstrează o oază de normalitate, esențială în aceste vremuri”, a afirmat Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României în discuția cu părintele Dobrescu.  
 
 
 Go to top