Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Masă rotundă cu tema ”Egalitatea de șanse pe bune”, organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat, la inițiativa senatoarei Anca Dana Dragu, președinta Comisiei, a organizat marți, 17 mai a.c., o dezbatere cu ocazia  Zilei Naționale a Egalității de Șanse, cu tema ”Egalitatea de șanse pe bune”, la Palatul Parlamentului.
Evenimentul și-a stabilit ca țel crearea unui cadru propice unei dezbateri obiective, în ceea ce privește abordarea unor teme actuale privind egalitatea de sanse atât în Romania, cât  și în context european, prin identificarea unor solutii şi direcţii prioritare.
Conferința reprezintă o primă etapă a unui dialog între reprezentanți ai tuturor actorilor importanți: autorități, mediul privat și societate civilă, implicați în promovarea și protejarea drepturilor femeilor, minoritaților  și persoanelor cu dizabilități. Scopul acestui proiect este de a crește gradul de conștientizare publică, cu privire la nevoia integrării, incluziunii și asigurării egalității de șanse pentru toți, precum și de identificare a instrumentelor, mecanismelor și modificărilor legislative necesare.
În timpul dezbaterilor, s-a conturat concluzia că ar fi necesară o implicare mai activă a tuturor factorilor de decizie, precum și o implicare activă a tuturor structurilor administrative şi non-guvernamentale.
Vorbitorii au subliniat faptul că încă există disfuncţionalităţi legate de respectarea în practică a drepturilor. Cel mai des, în practică se întâlnesc inegalităţile de şansă şi dificultatea accesării serviciilor sociale de către categoriile defavorizate şi vulnerabile. De asemenea, drepturile femeilor sunt limitate în ceea ce privește domenii precum sănătatea, educația și piața forței de muncă.
 
S-a constatat că vocea femeilor nu se face auzită în componenţa factorilor de decizie și a organelor de conducere, și asta se întâmplă din cauze multiple: lipsa locurilor de muncă şi a condiţiilor decente de trai, salariile mici, munca informală, accesul limitat la serviciile medicale de calitate precum şi problemele serioase privind agresiunile de orice tip faţă de femei sunt doar câteva dintre motivele pentru care problemele femeilor rămân neascultate.
 
„Solicităm Executivului să garanteze continuitatea colectării de date cu privire la prevalența și caracterul violențelor împotriva femeilor ca bază pentru politici articulate de prevenire a violențelor și să răspundă nevoilor victimelor, inclusiv prin evaluarea punerii în aplicare a viitoarei Directive UE privind victimele (2022/105/COM)”, a declarat președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Anca Dana Dragu.
„În plus, invităm Guvernul să crească gradul de conștientizare a necesității de a promova o cultură a respectului și a toleranței, pentru a pune capăt tuturor formelor de discriminare, fie că vorbim despre femei, tineri, vârstnici, persoane cu dizabilități, minorități etnice. Egalitatea de șanse are nevoie și de o finanțare adecvată, altfel rămâne doar un subiect de conferințe.
Atunci când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați sau între tineri și seniori, întâlnim foarte frecvent confuzia dintre drepturi și privilegii. Deseori, atunci când femeile cer să li se respecte drepturile, mulți înțeleg că femeile vor anumite privilegii și un tratament preferențial. Ca femeie în politică, nu cer privilegii – cer doar să fiu tratată precum colegii mei, după competențe și pregătire”, a mai afirmat președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi.



Go to top