Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, gazda celei de-a 61-a reuniuni plenare a COSAC

Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului și a Comisiei speciale comune pentru coordonarea activităților parlamentare ale Președinției României la Consiliul UE, Gabriela Crețu, a găzduit, alături de deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, evenimentul de încheiere a dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei române a Consiliului UE – Reuniunea plenară a COSAC, care s-a desfăşurat în perioada 23-25 iunie, la Palatul Parlamentului.
La eveniment au participat preşedinţi ai comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor ţărilor membre UE, reprezentanţi ai statelor candidate şi potenţial candidate, membri ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai Comitetului Economic şi Social European, miniştri şi reprezentanţi ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti.
Reuniunea COSAC la Bucureşti a fost deschisă de prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, şi de ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, care au vorbit despre contribuția Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene și au inventariat dosarele închise în acest mandat.
Lordul John Lawrence Whitty, preşedintele Subcomisiei pentru piaţa internă a UE din Camera Lorzilor, şi Luca Jahier, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), au susţinut intervenţii în cadrul sesiunii intitulate „Perspectivele relaţiilor comerciale internaţionale ale Uniunii Europene; viitorul relaţiilor între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în contextul Brexit”.
„Spaţiul European al Educaţiei ca factor de reconfigurare şi consolidare a pieţei unice” a fost abordat de vorbitorii principali Vanessa Debiais-Sainton, şef departament Învăţământ Superior în cadrul Directoratului General pentru educaţie, tineret, sport şi cultură din Comisia Europeană, şi Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române. Ultima zi a conferinței interparlamentare a fost dedicata economiei, la sesiunea intitulată „Economia bazată pe inovare, progresul tehnologic şi impactul social; rolul parlamentelor naţionale în promovarea «noii economii» a UE”. Intervențiile au fost susținute de: Elżbieta Bieńkowska, comisarul european responsabil pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (printr-un mesaj video), Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, şi Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Informații de background
Comisiile pentru afaceri europene ale parlamentelor naţionale sunt responsabile de dezbaterea proiectelor UE şi de consultările preliminare privind propunerile legislative ale UE, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Obiectivul COSAC este de a facilita un schimb de opinii periodic cu privire la chestiunile actuale ale UE, la dezbaterile acestora în parlamentele naţionale, precum şi la participarea şi rolul parlamentelor naţionale în UE. Reuniunile plenare ale COSAC se desfăşoară de două ori pe an, de regulă în capitala ţării care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, oferind membrilor comisiilor parlamentare şi Parlamentului European posibilitatea de a discuta chestiuni de interes curent. La aceste reuniuni, fiecare Parlament este reprezentat de şase membri. Parlamentele ţărilor candidate au, de asemenea, posibilitatea de a trimite delegaţi la conferinţe, în calitate de observatori.


Go to top