Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, la conferința “Sports Diplomacy”

Comisia pentru politică externă, cu sprijinul Comisiei pentru tineret și sport din Senatul României, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Institutul Sportiv Român (ISR), a găzduit marți, 24 septembrie a.c., la Senatul României, Conferința “Sports Diplomacy”. Conferința a fost moderată de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.
Discuțiile au evidențiat rolul sportului în politica externă ca instrument de consolidare a cooperării internaționale și modul în care sportul poate influența relațiile bilaterale și multilaterale între state, prin încurajarea dialogului intercultural și promovarea valorilor comune.
În intervenția sa, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a subliniat că sportul românesc are nevoie de o strategie naţională pe termen lung.
"Suntem încă sub impresia, sub emoţia Jocurilor Olimpice de la Paris, chiar şi a succesului românesc de la Campionatul European din Germania şi ştim ce înseamnă prezenţa românilor alături de fotbaliști şi felul în care au intonat imnul. Aşa că, sub imperiul emoţiilor, e bine să fim şi raţionali, în egală măsură. Ce se va întâmpla în ziua care urmează, care este planul instituţiilor, al celor care constituie statul român, pentru a susţine o componentă importantă a societăţii, cum este sportul românesc? După câştigarea unor medalii, s-a pus întrebarea “în ce bazin mă voi antrena în această toamnă”? Este simbolică această întrebare, noi suntem datori să susţinem o strategie cu adevărat naţională a sportului de masă, dar şi a sportului de performanţă. Sportul are nevoie de aceste strategii pe termen mai lung, are nevoie de resurse alocate şi de voinţa politică", a afirmat senatorul Titus Corlățean.
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat în cadrul mesei rotunde că sportul românesc are nevoie de modificări legislative, pentru ca "ambasadorii" ţării, sportivii, să beneficieze de condiţii de pregătire similare cu ale adversarilor lor.
La rândul său, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a enumerat bornele diplomației sportive românești - 110 ani de la înființarea COSR, 100 de ani de la prima medalie obținută de România - parte a calendarului de diplomație sportivă al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Totodată, în calitate de co-inițiator al evenimentului, Tudor Oancea, consilier parlamentar în cadrul Comisiei pentru politică externă, a evidențiat faptul că România are ingrediente pentru a deveni un lider în diplomația sportivă, prin performanțele sportivilor de excepție care au cucerit medalii, însă este necesară o strategie coerentă și un angajament ferm de a folosi acest potențial într-un mod concertat.
În intervenția sa, președintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu, a vorbit despre susținerea de care are nevoie domeniul sportiv pentru a îndeplini un rol cât mai amplu în societate și a menționat necesitatea adoptării unui Cod al sportului care să cuprindă întreaga legislație în materie, de la partea de finanțare, cercetare, până la cea de reprezentare și a subliniat că, în ceea ce privește partea de Sports Diplomacy, România ar avea nevoie de un departament de Sports Diplomacy în cadrul MAE.
De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Novac, a vorbit despre  importanța legăturii dintre sport și diplomație și a subliniat că România are ocazia și responsabilitatea de a fi un jucător activ pe scena internațională într-un moment în care diplomația sportivă devine din ce în ce mai relevantă, iar țara noastră este pregătită pentru a valorifica pe deplin acest potențial, adoptând  o viziune pe termen lung, care să implice performanțele sportive.
Intervenții de substanță au avut și Camelia Potec, campioană olimpică a României la Natație și președintă a Federației Române de Natație și Marius Copil, cunoscut și apreciat tenismen român.
Conferința “Sports Diplomacy” a fost inaugurată prin intonarea Imnului Național de către corul Operei Naționale București, condus de maestrul Daniel Jinga.
Evenimentul a fost structurat în format "masă rotundă", cu trei teme principale de dezbatere cu speakeri desemnaţi, intitulând-se: "România pe harta diplomaţiei sportive", "Sportul ca instrument diplomatic" şi "Sportul ca brand de ţară".
Printre speakeri s-au numărat preşedintele Comisiei pentru tineret şi sport din Senat, Bogdan Matei, senatorul PSD Robert Cazanciuc, Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică și fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci care, în mesajul video transmis, a subliniat că foarte mulţi sportivi devin diplomaţi extraordinari fără să ştie, reprezentând ţările din care provin, cu succes, prin performanţele pe care le obţin.
La eveniment au fost prezenți sportivi de marcă ai României, parlamentari, membri ai executivului, ambasadori și diplomați străini acreditați la București (Germania, Arabia Saudită, Uruguay, Franța, Italia, Israel), precum și oficiali ai Agenției naționale anti-doping, Tribunalului român de arbitraj sportiv și ai societății civile.



Go to top