Comunicate de presă

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – 27 ianuarie 2025

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României își reconfirmă, la începutul acestei legislaturi, angajamentul ferm față de promovarea memoriei Holocaustului și combaterea oricăror forme de antisemitism, ură și extremism. Noul colectiv de membri ai Comisiei, învestit la 21 decembrie 2024, consideră că o voce unitară și clară la nivel național este esențială pentru a nu repeta greșelile trecutului, pentru a înțelege amploarea fenomenului și pentru a aduce un pios omagiu memoriei martirilor Holocaustului.
Recent, Senatul României a adoptat Declarația privind nevoia prevenirii și combaterii oricăror forme de instigare la ură sau a unor atitudini extremiste, antisemite sau de negare a Holocaustului, inițiativă a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități. Prin acest vot, legislativul a transmis un mesaj clar că în politica românească nu este loc pentru xenofobie, antisemitism sau ură de rasă.
Un pas important în educarea tinerei generații și în promovarea memoriei Holocaustului îl reprezintă introducerea, începând cu anul școlar 2024-2025, a disciplinei obligatorii „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Astfel, toți elevii de liceu au o oră pe săptămână dedicată acestui subiect.
Cinci manuale au fost aprobate, conținând șase unități de învățare despre identitatea evreiască, Holocaustul în Europa și România, precum și despre memoria evreilor în spațiul românesc.
Măsura răspunde și creșterii alarmante a incidentelor antisemite în Europa, conform datelor Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).
Prin adoptarea Declarației Senatului și promovarea educației despre Holocaust, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități își reafirmă hotărârea de a preveni și combate orice formă de extremism, ură sau discriminare. Experiențele trecutului ne oferă lecții pentru prezent și viitor iar misiunea noastră este să transmitem acestor generații o conștientizare responsabilă, astfel încât Holocaustul să rămână o tragedie irepetabilă în istoria omenirii.
„Ziua de 27 ianuarie trece dincolo de simplul omagiu adus victimelor Holocaustului; ne provoacă la o reflecție asupra responsabilității noastre față de trecut și viitor. Acest moment amintește că un regim politic, născut din ură și intoleranță, a negat dreptul la viață al unor semeni doar pentru că se născuseră altfel. Lecția pe care trebuie s-o învățăm cu toții este că toleranța, respectul pentru diversitate și demnitatea umană nu sunt noțiuni abstracte, ci scutul nostru împotriva repetiției unui asemenea rău”, a spus Ionel Carp, Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României.


Go to top