Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Consiliul Europei la cea de-a 75-a aniversare

Anul 2024 marchează cea de-a 75-a aniversare a Consiliului Europei – o ocazie pentru a conștientiza impactul pozitiv al Organizației de la Strasbourg asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor vreme de trei sferturi de secol.
Consiliul Europei este cea mai veche organizație politică de pe continent. A fost înființată  în 1949 și numără, în prezent, 46 de state membre și 6 state cu statut de observator. Misiunea organizației se circumscrie promovării democrației, drepturilor omului și statului de drept pe continentul european și în afara acestuia.
Momente-cheie din istoria Consiliului Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Comitetul Miniștrilor  (CM) sunt cele două organe statutare ale Consiliului Europei.
APCE, a cărei sesiune inaugurală a avut loc la 10 august 1949, poate fi considerată prima adunare parlamentară internațională creată în baza unui tratat interguvernamental, având o componență pluralistă de parlamentari aleși în mod democratic.
România a devenit membră a Consiliului Europei și, implicit, a APCE la 7 octombrie 1993, o dată cu semnarea documentelor statutare și a Convenției Europene a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, cu ocazia primului Summit al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, care a avut loc la Viena.
Parlamentul României participă la APCE cu o delegație alcătuită din 20 de membri (10 membri titulari și 10 supleanți), a cărei componență reflectă întocmai configurația politică a parlamentului, rezultată în urma alegerilor.
 


Go to top