Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita de lucru în Republica Portugheză a delegației Comisiei pentru afaceri europene, condusă de senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei

O delegație a Comisiei pentru afaceri europene, condusă de președintele acesteia, Vasile Dîncu, a efectuat o vizită oficială în Republica Portugheză, în perioada 10-12 septembrie a.c., la invitația președintelui Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Republicii, Luís Capoulas Santos. 
Din delegația română au mai făcut parte vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, secretarul comisiei, Vlad-Mircea Pufu și senatorul Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai.
Vizita de lucru a avut o agendă consistentă, care a cuprins întrevederi la nivel parlamentar – cu președintele Parlamentului portughez, Augusto Santos Silva, cu membrii Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului portughez condusă de Luís Capoulas Santos și cu Grupul parlamentar de prietenie Portugalia-România din Adunarea Republicii, și la nivelul executivului – cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Tiago Antunes.
Pe agenda discuțiilor oficiale s-au aflat subiecte referitoare la situația din Ucraina, provocările viitoarelor extinderi, inclusiv regândirea arhitecturii instituționale și financiare a UE, aderarea României la spaţiul Schengen, BRICS, tranziția verde și digitală și Pilonul european al drepturilor sociale.
Reuniunea cu omologii Parlamentului portughez a reconfirmat nivelul excelent al relației bilaterale dintre România și Portugalia atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Vasile Dîncu și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul consistent al Portugaliei și a subliniat excelenta cooperarea în domeniul securității și apărării amintind de prezența militară portugheză în România în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, precum și în alte locații din țara noastră. În acest context, senatorul Vasile Dîncu  a subliniat faptul că  această prezență ”reprezintă o contribuție valoroasă la postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, consolidând solidaritatea și eficacitatea Alianței în atenuarea provocărilor de securitate reprezentate de Rusia”.  Domnia sa și-a exprimat recunoștința pentru decizia autorităților portugheze de a prelungi misiunea miliară în România și pentru anul în curs, exprimând totodată întreaga disponibilitate a țării noastre de a continua dialogul politico-militar fructuos în vederea consolidării cooperării noastre în domeniul apărării.
Referitor la situația din Ucraina și a efectelor războiului din Ucraina corelat cu subiectul  extinderii Uniunii Europene, atât partea portugheză cât și partea română au reiterat sprijinul pentru Ucraina și au exprimat solidaritatea mai ales la nivel uman cât și instituțional. 
Președintele Vasile Dîncu a transmis că țara noastră a jucat un rol important în facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina și referitor la deteriorarea securității alimentare globale – care este una dintre numeroasele consecințe ale războiului de agresiune dezlănțuit de Federația Rusă împotriva Ucrainei – și a punctat că țara noastră va continua să ajute Ucraina prin soluții practice pentru creșterea exporturilor de cereale către piețele globale, și în acest sens, autoritățile române depun eforturi de a identifica noi rute de transport pentru cerealele ucrainene. 
Senatorul Vasile Dîncu, pe parcursul tuturor întrevederilor cu oficialii portughezi, a subliniat că aderarea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova trebuie privite distinct și nu în bloc. România va continua să acorde sprijin multidimensional Ucrainei, și mai ales, Republicii Moldova,  atât la nivel politic, economic, financiar, diplomatic pentru cât timp cât va fi nevoie. În context, a subliniat că interesul și grija României față de Republica Moldova este foarte mare, mai ales prin prisma faptului că aproximativ 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova au dublă cetățenie.
În egală măsură, în timpul întrevederilor cu parlamentarii și cu reprezentanții Guvernului portughez, Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, Vasile Dîncu, a apreciat sprijinul pe care România l-a avut  și pe chestiunea aderării României la Spațiul Schengen din partea acestora. 
În privința dimensiunii sociale a pieței unice și a protecției lucrătorilor mobili în UE, președintele Vasile Dîncu a transmis că este esențial să se asigure aplicarea corespunzătoare a legislației europene relevante și, după caz, modernizarea acesteia. În acest sens, domnia sa a transmis că înțelegem complexitatea politică și tehnică a reglementărilor privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale. Totuși, suntem dezamăgiți de faptul că soluțiile de compromis propuse nu au beneficiat de sprijinul necesar care să permită încheierea dosarului. Referitor la exodul creierelor sau a fenomenului de brain drain, domnia sa a subliniat că România este foarte afectată de plecările masive ale tinerilor inteligenți către state precum Marea Britanie, Germania sau Franța și totuși, țara noastră nu a primit o compensație sau nu a fost găsită o formulă de compensare de la nivel european pentru această realitate.
Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc a recomandat la o apropiere între România și Portugalia în domeniul tranziției energetice, în contextul în care România își propune ca în următorii cinci ani să fie independentă energetic iar viziunea europeană asupra tranziției trebuie să țină cont de particularitățile fiecărei țări a Uniunii Europene corelată cu protejarea cetățenilor.
Senatorul Vlad-Mircea Pufu secretarul comisiei, a susținut că neacceptarea aderării României la Spațiul Schengen nu e doar justificată de rațiuni tehnice ci reprezintă o problemă politică. Blocarea României va duce la intensificarea euroscepticismului cetățenilor români, mai ales că deja există un curent de creștere a euroscepticismului la nivel european. Domnia sa a susținut că pe fundalul nemulțumirilor generate de criza din Ucraina, de criza energetică și de neprimirea României în Spațiul Schengen, la viitoarele alegeri europarlamentare există șanse ca partidele radicale să obțină multe locuri în forul legislativ european. Mai mult, domnia sa a susținut că pericolul creșterii euroscepticismului poate duce la anularea unor progrese făcute de instituțiile europene și să se ajungă la o recădere în istoria sumbră a extremismului ideologic.
Delegația română a apreciat calitatea discuțiilor avute cu omologii portughezi și și-a exprimat dorința de a continua excelentele relații bilaterale prin dialog constant, având în vedere viziunea comună privind subiectele de interes european la care se adaugă și similaritățile culturale.
La întrevederi au participat și reprezentanți ai Ambasadei României în Republica Portugheză.
 



Go to top