Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, cu participanții la „Programul de formare profesională dedicat diplomaților din state africane”

O delegație a Senatului României, condusă de președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a avut miercuri, 25 octombrie 2023, o întrevedere cu participanții la „Programul de formare profesională dedicat diplomaților din state africane”. La întrevedere au participat și senatorul Cristian Bordei, secretar și membru al Comisiei pentru politică externă și senatorul Maricel Popa, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Democratică Congo. 
În intervenția sa, președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a apreciat contribuția programului în consolidarea contactelor interumane și diplomatice, reiterând interesul României pentru dezvoltarea dialogului politic cu statele africane. De asemenea, senatorul Titus Corlățean a subliniat rolul important pe care îl are dialogul, la nivel parlamentar, în consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și statele de pe continentul african, fundamentate pe colaborarea tradițională, dar prezentă, în domenii precum educația, agricultura, transferul de tehnologie, IT&C și cybersecurity. În context, a menționat legăturile culturale a unora dintre statele africane, atât prin apartenența la spațiul francofon a României, cât și a celor particulare, create prin intermediul conexiunilor cu numeroșii studenți din țările africane, absolvenți ai universităților din România, care s-au integrat în elitele administrative ale țărilor de origine. 
„Programul de formare profesională dedicat diplomaților din state africane” este derulat de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Institutul Diplomatic Român (IDR) și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid și reunește cursanți provenind din 12 state africane - Africa de Sud, Angola, Coasta de Fildeș, Etiopia, Ghana, Kenya, Mauritania, Mozambic, Namibia, Nigeria, Republica Democratică Congo, Tanzania, precum și reprezentanți ai Uniunii Africane și ai instituțiilor publice din România. 
Programul își propune consolidarea capacității instituționale a ministerelor de externe din state din Africa sub-sahariană prin transfer de cunoștințe pe teme de politică externă europeană și euro-atlantică.


Go to top