Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Radu-Mihai Mihail la reuniunea AP OSCE cu tema Rolul OSCE şi al Adunării Parlamentare a OSCE în arhitectura securităţii europene în schimbare (Helsinki, 23 septembrie 2022)

Preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), senatorul Radu-Mihai Mihail, a participat la Helsinki, în ziua de 23 septembrie, la reuniunea Biroului AP OSCE cu tema Rolul OSCE şi al Adunării Parlamentare a OSCE în arhitectura securităţii europene în schimbare, găzduită de Parlamentul finlandez.
Participanţii - membrii Biroului extins al AP OSCE, oficiali ai ţării gazdă şi ai OSCE, reprezentanţi ai mediului academic şi experţi  - au discutat despre contribuția OSCE şi AP OSCE la identificarea unor răspunsuri durabile pentru actualele provocări de securitate, consolidarea păcii în Ucraina fiind evidențiată ca prioritate principală. S-a discutat, de asemenea, despre modalitățile de revitalizare și creștere a eficienței OSCE și a Adunării sale parlamentare, printr-o mai bună valorificare a atuurilor respectivelor organizații. Astfel, a fost subliniată necesitatea de a spori dialogul interinstituțional și cooperarea în cadrul OSCE, și de a îmbunătăți metodele de lucru ale Adunării, procesele decizionale ale OSCE și cooperarea cu alte organizații internaționale, cu accent pe contribuția specifică a parlamentarilor.
În intervenţia sa din cadrul dezbaterilor, senatorul Mihail a subliniat importanţa recunoaşterii contribuţiei ţărilor apropiate de Ucraina (Polonia, România, Slovacia), în contextul conflictului în desfăşurare, precum şi necesitatea utilizării cât mai eficiente atât a diversităţii OSCE şi AP OSCE, cât şi a potenţialului reprezentat de statele din Balcani şi Asia Centrală, care nu sunt asimilate cu “occidentul” şi care, prin angajarea activă în activităţile OSCE, pot avea un rol din ce în ce mai vizibil, sprijinind relansarea multilateralismului ca soluţie.
Premergător reuniunii, în ziua de 22 septembrie, senatorul Mihail, în calitatea sa de Reprezentant special al AP OSCE pentru agenda digitală, a participat, în Helsinki, la o serie de întâlniri organizate la Agenția de servicii de date digitale și demografice; Ministerul Finanțelor, Departamentul TIC pentru sectorul public; Ministerul Afacerilor Economice și Ocupării Forței de Muncă.
Discuțiile s-au axat pe transformarea digitală de succes a Finlandei din ultimii ani, cu accent pe: programele guvernamentale de creştere a capacităților tehnologice și de digitalizare ale sectoarelor public și privat; impactul digitalizării asupra dezvoltării economice a țării; politicile de securitate cibernetică; programul avansat de Inteligență Artificială al Finlandei. Radu-Mihai Mihail a împărtășit interlocutorilor experiența României și a altor țări OSCE în aceste domenii.
 
Informaţii suplimentare
Reuniunea Biroului AP OSCE a avut loc sub egida inițiativei AP OSCE intitulată Helsinki+50 - Apel la acțiune, lansată în decembrie 2020, prin care Adunarea pregătește marcarea, în 2025, a cinci decenii de la semnarea Actului Final de la Helsinki.
 
 
 Go to top