Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Florina Presadă, senator USR: „Domnule Vela, legea adunărilor publice nu trebuie să îngrădească drepturi!”

În urma apariției în spațiul public a unei propuneri de act normativ privind manifestările publice care ar urma să înlocuiască integral Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, senatoarea USR Florina Presadă a adresat o serie de întrebări Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Senatoarea USR este îngrjorată atât de faptul că propunerile limitează semnificativ dreptul cetățenilor de a protesta public dar și modul total netrasparent, brutal chiar, în care se încearcă aducerea românilor la tăcere. 

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică este de părere că documentul inițiat de Jandarmeria Română este inacceptabil.


Florina Presadă: „Sper că domnul Vela nu vrea să continue proiectele lui Carmen Dan. Există, în acest moment, o propunere legislativă într-un stadiu avansat de elaborare, venită din partea mai multor organizatii neguvernamentale, si discutată cu parlamentari din mai multe partide, inclusiv USR și PNL. Sper ca această inițiativă, și nu proiectul de lege ieșit din sertarele Jandarmeriei, să devină lege. Legea pe care noi o vom propune preia standardele internaționale și recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția în materie de libertate de exprimare și adunări publice. România este stat de drept și nu vrem să devină un stat polițienesc.”  


Silvia Dinică: ”Documentul inițiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democrației și conține prevederi vădit neconstituționale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituția României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că <<Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere…>> și aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstrațiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înțeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau pașnic în Piața Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege.”


În documentul adresat Ministrului de Interne, Marcel Vela, Florina Presadă pune următoarele întrebări:
1.            Acest draft/document de lucru există la nivelul MAI și/sau al structurilor subordonate acestuia sau coordonate de către acesta?
2.            Reprezintă acesta forma finală a unei propuneri legislative pentru abrogarea reglementării actuale privind adunările publice și înlocuirea ei cu cea din draft-ul document care a ajuns public?
3.            În funcție de răspunsurile de la întrebările de mai sus - Cum a apărut necesitatea unei noi reglementări?
4.            Cine face parte din grupul de lucru al Jandarmeriei?
5.            Care este calendarul procedurii de avizare și când va fi pus proiectul de lege în dezbatere publică?
6.            Vor fi consultate și alte entități îndreptățite: societatea civilă, ong-uri specializate în libertatea de exprimare și drepturile omului?
 

Go to top