Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatorul USR George Dircă: Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nu este independentă de zona politică

Comisia Juridică din Senat a respins azi propunerea legislativă a USR de desființare a Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și punerea în acord a legilor justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția, a raportului GRECO și a recomandărilor din MCV. 
Senatorii PNL și ALDE au lipsit de la lucrările Comisiei. Senatorii UDMR s-au abținut, iar cei de la PSD au votat împotrivă.
Propunerea legislativă a trecut tacit de Camera Deputaților și a intrat în dezbatere, la Senat. Secția specială a fost înființată la inițiativa lui Liviu Dragnea, cu scopul de a intimida și elimina magistrații și procurorii incomozi și a bloca dosare importante în care sunt cercetați actuali și foști lideri PSD.
Senatorul USR George Dircă a argumentat în cadrul Comisiei Juridice că desființarea Secției Speciale este recomandată și solicitată atât de către organizațiile europene de specialitate cât și de către instanțele și parchetele din țară însumând peste 1.200 de magistrați.
 
George Dircă, senator USR:  ”Comisia de la Veneția confirmă prin cel mai recent Raport ceea ce noi de la USR am propus printr-un proiect de lege și anume- desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților- care nu este decât un instrument politic folosit de către PSD-ALDE în scopuri inadmisibile pentru un stat de drept. Conform Raportului, Secția riscă să devină „un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate” întrucât nu există o jurisdicție definită clar iar conducerea Secției nu este una independentă de zona politică devenind vulnerabilă în fața șantajului și a compromisului.”
GRECO, grupul de experți care urmăresc dacă statele membre respectă standardele anticorupție, au prezentat un Raport în luna iulie 2019 în care s-a recomandat vehement desființarea Secției Speciale  pe care o consideră drept „o anomalie și trebuie desființată”.
Magistrații, prin mai multe asociații profesionale, consideră că secția este o măsură de intimidare la adresa lor, care poate funcționa la indicații politice. De altfel, Secția Specială a retras contestațiile în mari dosare de corupție și i-a scăpat de posibile condamnări pe Sebastian Ghiță, Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu, demonstrând că este o unealtă juridică la îndemâna politicului.
 

Go to top