Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea reprezentanților Senatului cu o delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei

Virgil Guran, vicepreședinte al Senatului, și George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală a Senatului, împreună cu Vasile-Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Radu-Marcel Tuhuț, secretar al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților, au avut miercuri, 12 octombrie 2022, o întrevedere comună cu o delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. 
Delegația Congresului Consiliului Europei, alcătuită din cei doi raportori: Marc Cools (Belgia, Grupul Liberalilor Independenți și Democrați) și David Eray (Elveția, Grupul Partidului Popular European) efectuează în zilele de 12 și 13 octombrie a.c. o vizită de monitorizare la București și în județul Giurgiu, în pregătirea raportului privind evaluarea implementării de către România a Cartei europene a autonomiei locale.  
În cadrul discuțiilor, Virgil Guran, vicepreședinte al Senatului, a subliniat importanța respectării principiului subsidiarității, prin plasarea procesului decizional cât mai aproape de cetățean și a evidențiat preocuparea autorităților române pentru continuarea procesului de descentralizare, premisă a unei mai bune funcționări a administrației locale. Cu privire la organizarea referendumurilor locale, pentru a căror validitate este necesară participarea a cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, a arătat că este nevoie de conștientizarea în rândul cetățenilor a importanței participării la un astfel de exercițiu democratic, care poate avea un impact pozitiv asupra viitorului comunităților din care fac parte.  
De asemenea, în cadrul schimburilor de opinii, partea română a menționat că adoptarea Codului administrativ, în 2019, a avut loc în urma unui proces extins de consultare a aleșilor locali iar un obiectiv important al României în perioada următoare îl reprezintă o profundă reformă administrativă pentru înlăturarea barierelor de cooperare între autoritățile locale, demers care va presupune inclusiv o reformă constituțională. De asemenea, potrivit reprezentanților Parlamentului României, descentralizarea competențelor către administrația locală trebuie corelată în mod obligatoriu cu transferul resurselor bugetare. 
Reprezentanții Congresului au evidențiat progresele înregistrate de autoritățile române față de ciclul anterior de monitorizare, încheiat în anul 2011, remarcând în acest context dialogul constant și substanțial al administrației publice centrale – parlament și guvern - cu aleșii locali, au pledat pentru adoptarea unor modificări legislative susceptibile să permită o extindere a domeniilor de cooperare între autoritățile locale și au făcut apel la Parlamentul României să impulsioneze semnarea și ratificarea de către țara noastră a Protocolului adițional la Carta europeană a autonomiei locale privind dreptul de a participa la treburile autorităților locale. 
Totodată, cei doi raportori și-au exprimat aprecierea pentru reacția rapidă și sprijinul consistent acordat de autoritățile și cetățenii români ucrainenilor care s-au refugiat sau au tranzitat România în urma declanșării agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei. 
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei având ca obiectiv consolidarea democrației locale și regionale în cele 46 de state membre și evaluarea aplicării Cartei europene a autonomiei locale. Acest instrument juridic internațional, ratificat de România în 1998, stabilește standarde pentru protecția drepturilor autorităților locale și solicită statelor care au ratificat-o să îndeplinească un număr de condiții, principii și practici.



Go to top