Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), în colaborare cu Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat, precum și cu Comisia pentru drepturile omuli, culte și problemele minorităților naționale din Camera Deputaților au organizat marți, 10 decembrie a.c., Conferința Anuală a Drepturilor Omului.
Tema conferinței din acest an, „Reducerea inegalităților și promovarea drepturilor omului”, a fost inspirată de prioritățile globale și locale privind protecția drepturilor fundamentale, subliniind importanța educației și a coeziunii interinstituționale în consolidarea statului de drept.
În cadrul conferinței, a fost evidențiată activitatea celor patru instituții naționale cu atribuții în domeniul drepturilor omului:
Avocatul Poporului – Apărător al drepturilor cetățenilor în relația cu autoritățile publice, această instituție joacă un rol crucial în investigarea abuzurilor și garantarea echității și legalității;
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) – Gardian al egalității și al drepturilor fundamentale, CNCD luptă împotriva discriminării și promovează incluziunea socială;
Consiliul de Monitorizare a Respectării Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități – Instituție dedicată asigurării protecției și tratamentului egal pentru persoanele cu dizabilități, contribuind la implementarea angajamentelor internaționale ale României;
Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) – Primul punct de referință în cercetarea și educația pentru drepturile omului, care promovează o cultură a respectului pentru drepturile fundamentale.
Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatorul Costel Vicol, a subliniat în discursul său că, în fața provocărilor actuale – manipularea digitală, dezinformarea și atacurile asupra libertăților individuale – este esențială întărirea resurselor și a cadrului legislativ pentru aceste instituții.
În anul 2022, IRDO a fost desemnat de Ministerul Justiției drept punct focal pentru aplicarea Recomandării UE 2022/758 privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive (SLAPP). Institutul continuă să joace un rol crucial în organizarea de campanii de informare, programe de formare și colectarea de date privind aceste practici abuzive.
Evenimentul a reprezentat un forum de dialog între reprezentanți ai autorităților, societății civile și mediului academic, reiterând importanța colaborării interinstituționale. Conferința a reafirmat necesitatea modernizării cadrului legislativ al IRDO și al altor instituții naționale pentru a răspunde mai bine provocărilor actuale.
„Este timpul să întărim aceste instituții și să asigurăm resursele necesare pentru ca ele să-și îndeplinească mandatul. Numai prin educație, colaborare și acțiune susținută putem consolida respectul pentru drepturile omului și statul de drept în România,” a declarat președintele Costel Vicol.