Senatorii Lucian Romaşcanu şi Cătălin-Daniel Fenechiu, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la AP OSCE, au participat la cea de-a 23-a Reuniune de iarnă a Adunării, care a avut loc la Viena, la Centrul de Conferinţe Hofburg, în zilele de 22 și 23 februarie a.c.
Lucrările, la care au fost prezenți peste 230 de parlamentari din 54 de state, au coincis cu marcarea a doi ani de la declanșarea, de către Federația Rusă, a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
La sesiunea de deschidere, s-au adresat participanţilor: președintele Consiliului Național (camera superioară) al Austriei, Wolfgang Sobotka; președintele AP OSCE, Pia Kauma; președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, ministrul afacerilor externe şi europene şi al comerţului din Malta; secretarul general al OSCE, Helga Schmidt.
În intervenţia sa, preşedinta AP OSCE a evidențiat importanţa asigurării independenţei şi relevanţei Adunării, subliniind că aceasta nu trebuie folosită ca platformă pentru promovarea unui război de agresiune. "Vom rămâne un forum pentru un dialog deschis și onest, înrădăcinat în valorile și angajamentele noastre comune”, a declarat Pia Kauma. „Ușile noastre vor rămâne întotdeauna deschise pentru cei care se angajează să respecte aceste principii de bază”.
Totodată, Pia Kauma a menţionat că decizia Parlamentului rus, de a-și suspenda participarea la AP OSCE, ar trebui privită ca reacție la eforturile colective ale AP OSCE de a transmite delegației ruse care sunt așteptările Adunării. În acest context, membrii Adunării au păstrat momente de reculegere pentru cei care luptă în prima linie în Ucraina și pentru liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi.
Cele trei comisii generale ale AP OSCE au organizat dezbateri pe următoarele teme: "Activitatea OSCE în Ucraina în timpul războiului de agresiune al Rusiei”; „Disidenții și prizonierii politici”; „Inteligența artificială: progres tehnologic cu implicații de securitate”. De aemenea, raportorii au prezentat principalele orientări și elemente de conținut ale rapoartelor și proiectelor de rezoluții, în pregătire pentru sesiunea anuală a AP OSCE de anul acesta, de la București.
În cadrul sesiunii comune din ultima zi a lucrărilor, a avut loc dezbaterea generală cu tema „Securitatea europeană în prezent și în viitor: perspective parlamentare privind viitorul OSCE”. Membrii Adunării au evidențiat, cu această ocazie, necesitatea consolidării ordinii internaționale de drept şi a combaterii impunității pentru crimele de război din Ucraina, și au abordat diverse alte subiecte de actualitate, între care discuțiile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan, protejarea vieților civililor în războiul dintre Israel și Hamas, contribuția AP OSCE și a parlamentelor membre la combaterea terorismului și prevenirea conflictelor.