Conferința interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene, coordonată de Gabriela Cretu, președinta Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției României a Consiliului UE

Conferința interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene, organizată în perioada 1-2 aprilie în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei României la Consiliul UE, a pus în dezbatere publică cele mai actuale teme în discuție la nivelul întregului bloc comunitar.
Pe parcursul celor două zile, cei aproximativ 300 de participanți, cu o reprezentare extinsă - din statele membre, state candidate, state partenere, membri ai Spațiului Economic European, ambasadori și cadre universitare - au urmărit dialogul politic televizat dintre reprezentanții partidelor politice europene, care și-au prezentat propriile viziuni legate de Viitorul UE și au discutat aplicat pe cele 4 paneluri propuse.
Panelul al doilea, Societatea viitorului, cetățeni și valori în era celei de-a patra revoluții industriale, prezidat de Angel Tîlvăr, președintele Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Deputaților, s-a concentrat pe necesitatea apărării valorilor europene și pe alte teme pe care România și le-a ales ca fiind prioritare în timpul Președinției României la Consiliul UE și care s-au dovedit a fi zone de interes pentru participanți.
Discuțiile din cadrul celui de-al treilea panel, Economia viitorului. Este necesară o reformare a modelului economic?, prezidat de Gabriela Crețu, s-au axat pe necesitatea unei reforme a modelului economic, dar și a luării unor decizii în concordanță cu interesele cetățenilor europeni.
Al patrulea panel, Vecinătatea europeană: Balcani; Parteneriatul Estic; Relațiile euro-atlantice, a fost prezidat de Titus Corlățean, senator și fost ministru al afacerilor externe. În cadrul dezbaterilor s-a pus accentul pe necesitatea continuării într-un ritm mai alert a politicii de extindere pentru statele din Balcanii de Vest, pe viitorul Parteneriatului Estic dintr-o perspectivă strategică și totodată pe  menținerea relevanței relației transatlantice și a parteneriatului strategic între statele europene democratice și SUA.
În cadrul conferinței, vorbitori principali au fost: Iurie Leancă, Viceprim-ministru pentru Integrarea Europeană al Republicii Moldova; Pete Sessions, Congresman republican în perioada 1998-2019; Michael Dauderstadt, Fundația Friedrich Ebert; Carlos Martinez Mongay, directorul Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană; André Sapir, profesor universitar la Université libre din Bruxelles și Senior Fellow al Bruegel, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice ș.a.
La finalul conferinței, a fost transmis, prin intermediul Guvernului României, un mesaj pentru Summit-ul Uniunii Europene din 9 mai 2019 de la Sibiu, printr-o Declarație comună.
Conferința a fost coordonată de Gabriela Crețu, senator și președinta Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

mai multe detalii aici:
http://www.parl2019ro.eu/eu/dp.album?idl=1&ida=111


Go to top