Joi, 30 ianuarie 2025, în contextul participării sale la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie 2025), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a prezentat, în cadrul reuniunii Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, proiectul de raport privind aspectele juridice ale aderării Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
În prezentarea sa, senatorul Corlățean a arătat că scopul acestui raport a fost să urmărească procesul de negocieri dintre Uniunea Europeană și statele membre ale Consiliului Europei, reluat în anul 2020, cu privire la aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. A reamintit membrilor comisiei că, în pregătirea raportului, au fost organizate două audieri cu participarea reprezentanților Parlamentului European și a președintelui Grupului de negociere ad-hoc al Consiliului Europei (Grupul 46+1). A relevat totodată că șefii de stat și de guvern, reuniți la Reykjavik, în mai 2023, cu prilejul celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, au salutat acordul provizoriu privind pachetul de aderare a UE la Convenție, acord care a soluționat cvasitotalitatea obiecțiilor formulate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în avizul său consultativ din 2013. A mai menționat că, prin hotărârea sa în speța Eulex Kosovo, CJUE (Curtea de la Luxemburg) a oferit o interpretare sferei sale de jurisdicție în domeniul actelor UE în materie de Politică Externă și de Securitate Comună (PESC), stabilind că jurisdicția sa se întinde asupra acțiunilor sau omisiunilor PESC care nu vizează opțiuni politice sau strategice. Potrivit senatorului Corlățean, această hotărâre a fost în general percepută ca un pas pozitiv în direcția clarificării competenței CJUE și, implicit, înlesnirii parcursului aderării UE la Convenție.
Proiectul de rezoluție face apel la instituțiile UE, în special Comisia Europeană, să transmită o nouă solicitare de aviz către CJUE, în lumina noii hotărâri Eulex Kosovo, iar în ipoteza unui aviz pozitiv, să continue cât mai curând posibil cu încheierea acordului de aderare.
Potrivit raportului elaborat de senatorul român, aderarea UE la Convenție este necesară din perspectiva acoperirii unei lacune în sistemul de protecție a drepturilor omului în Europa, în beneficiul și pentru protecția tuturor cetățenilor UE. De asemenea, aderarea blocului comunitar la Convenția Europeană a Drepturilor Omului va transmite comunității internaționale un mesaj politic important în aceste vremuri în care războiul s-a întors în Europa iar domnia forței periclitează serios ordinea juridică internațională.
Membrii comisiei au adoptat în unanimitate proiectul de rezoluție, care va fi transmis spre dezbatere și vot în plen, cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 7-11 aprilie 2025).