USR a depus mai multe amendamente la Legea bugetului de stat pentru românii care trăiesc în afara granițelor țării, printre care: extinderea rețelei consulare, mai multe școli românești în Diaspora, sprijin juridic pentru cei aflați la muncă, etc. toate respinse de PSD-PNL, în total dispreț pentru românii din Diaspora.
Parlamentarii USR Cătălin Bochileanu și Iulian Lorincz au solicitat extinderea rețelei consulare și suplimentarea numărului de consulate itinerante – dovedite utile acolo unde nu există un consulat stabil – și reglementarea situației contractuale a personalului consular angajat pe plan local.
Cătălin Bochileanu: „Frankfurt, Hamburg, Birmingham, Denver sau Nantes sunt locuri unde este mare nevoie de un oficiu consular. Pentru unele dintre ele, există decrete de înființare semnate de ani de zile, însă întârzie acțiunile concrete din partea Guvernului PSD-PNL”.
În domeniul educației, USR a cerut înființarea școlilor românești pentru Diaspora, un angajament deja inclus în Legea învățământului, dar neimplementat de guvernarea PSD-PNL. De asemenea, cei doi parlamentari USR au cerut bani pentru extinderea programului LCCR (de Limbă, Cultură și Civilizație Românească) destinat copiilor din Diaspora și rezolvarea situației contractuale a personalului implicat în predare.
„Peste jumătate de milion de copii români s-au născut în afara granițelor țării în ultimii 15 ani. USR își dorește ca toţi copiii Diasporei să aibă posibilitatea de a vorbi românește, oriunde s-ar afla. Pentru asta, propunem un buget mai consistent pentru extinderea programul LCCR în cât mai multe comunități, precum și rezolvarea situației contractuale a personalului implicat în predare. Nimeni nu poate nega că cea mai puternică și strânsă legătură pe care o pot avea românii din Diaspora cu România este cea a limbii române.”, susține deputatul Iulian Lorincz.
Pentru protejarea drepturilor muncitorilor români din străinătate, USR a solicitat alocarea de fonduri pentru creșterea numărului de atașați pe probleme de muncă și sociale, care să vină în sprijinul cetățenilor aflați în dificultate:
„Rețeaua de atașați este în continuare insuficientă, raportat la milioanele de români care trăiesc și muncesc în afara granițelor. Am propus trimiterea unui atașat suplimentar în țările cu comunități mari de români (Germania, Italia, Marea Britanie), precum și alocarea unui atașat în SUA. În cazul Statelor Unite, această măsură este extrem de importantă, în contextul noului Acord de Securitate Socială.”, afirmă senatorul Cătălin Bochileanu.
Alte amendamente depuse de USR la Legea Bugetului de Stat vizează creșterea capacității de soluționare a dosarelor privind cetățenia română, precum și a dosarelor de pensii comunitare și internaționale, procese care în prezent suferă întârzieri semnificative.
„Pentru a finanța aceste măsuri, am propus tăierea fondurilor de la alte capitole bugetare care alimentează risipa și privilegiile clientelei politice: deplasările Președintelui, bugetul SRI, pensiile speciale ale parlamentarilor, instituțiile sinecuri precum Academia Oamenilor de Știință din România sau Institutul Levantului.”, declară deputatul Iulian Lorincz.
Toate aceste amendamente au fost respinse de PSD-PNL, care continuă să ignore problemele reale ale românilor din Diaspora.
USR va continua să lupte pentru drepturile acestora și pentru o alocare justă a fondurilor publice, astfel încât românii din afara granițelor să fie tratați cu respectul cuvenit