În data de 19 iunie 2024 a avut loc întrevederea comună a Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, condusă de senatorul Vasile Dîncu, președintele comisiei şi a reprezentanților Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților cu delegația Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene din Bundestag, condusă de dr. Anton Hofreiter, președintele comisiei.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme privind consolidarea relației bilaterale precum și teme de actualitate aflate pe agenda Uniunii Europene, cu accent pe extinderea Uniunii Europene, statul de drept, aderarea completă a României la spațiul Schengen, rezultatele alegerilor europarlamentare și viitorul ciclu instituțional precum și colaborarea în domeniul apărării și securității și industriei de armament.
Partea română a transmis sprijinul deplin al Parlamentului României pentru obiectivul de a continua și de a consolida relațiile excelente existente cu Germania, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul formatelor existente la nivelul UE și al NATO.
În ceea ce privește alegerile europarlamentare din acest an, senatorul Vasile Dîncu a apreciat că rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European arată o atitudine proeuropeană puternică. Domnia sa, a subliniat că este nevoie de o dinamică și mai puternică de promovare a valorilor şi principiilor europene, evidențiind importanța menținerii dialogului cu toți actorii politici, indiferent de tipul formațiunii politice atât la nivel național cât și european.
Senatorul Vasile Dîncu a afirmat că aderarea României la Spațiul Schengen la sfârșitul lunii martie, prin ridicarea controalelor aeriene și maritime este o etapă importantă şi a transmis angajamentul ferm de continuare a demersurilor politico-diplomatice în vederea finalizării acestui proces, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre până la sfârșitul acestui an.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului a arătat importanța strategică a zonei Mării Negre şi importanța apărării Flancului Estic al NATO.
Totodată, senatorul Vasile Dîncu a transmis interesul pentru intensificarea cooperării cu Germania în domeniul industriei de apărare, arătând că cooperarea în aceste sectoare poate fi susținută de companii românești cu tradiție și capacități demonstrate în domeniul industriei naționale de apărare. Senatorul Vasile Dîncu a încurajat companiile germane să continue stabilirea de parteneriate tehnologice cu industria de apărare din România considerând că există oportunități substanțiale de a lua parte la modernizarea forțelor armate române.
În cadrul întrevederii au fost abordate şi teme ce ţin de procesul de extindere a UE atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât și în vecinătatea estică a UE, subliniată fiind importanța aderării Republicii Moldova şi Ucrainei.
Din delegația germană au făcut parte şi deputații Claudia Tausend, Johannes Schraps, Michael Sacher, membri ai comisiei şi Sandra Weeser, membru supleant precum şi E.S. dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti.
Din partea Senatului au participat şi senatorii Cristian Ghica, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene, Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului şi membru al comisiei, Nicoleta Pauliuc, membru al comisiei și președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, precum şi Gabriela Crețu, Alfred Laurențiu Antonio Mihai, membri ai comisiei.