Dezbaterea “
Vaccinarea – șanse egale pentru sănătate” a fost organizata la Palatul Parlamentului, in 22 iunie 2015, de Comisia pentru Sanatate Publica din Senat, Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, impreuna cu Societatea Romana de Microbiologie, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) si Fundatia World Vision Romania, in contextul scaderii alarmante a acoperirii vaccinale in Romania si reaparitiei unor cazuri de boli prevenibile prin vaccinare, considerate eradicate.
La eveniment au participat peste 100 de invitati, politicieni, reprezentanti ai autoritatilor, specialisti in vaccinologie, reprezentanti media, ai societatilor profesionale si ai societatii civile. 26 de vorbitori si-au prezentat punctele de vedere privind cauzele si consecintele scaderii acoperirii vaccinale in Romania, precum si solutiile propuse in contextul actual.
Principalele cauze identificate pentru scaderea acoperirii vaccinale si a neaplicarii adecvate a politicilor publice de sanatate privind asigurarea unui nivel de imunizare adecvat si sigur, au fost: neprezentarea la medicul de familie, informarea insuficienta sau eronata, fara baza stiintifica, a populatiei, referitor la vaccinuri si vaccinare, lipsa unor surse credibile de informatii pentru parinti, curricula limitata universitara si postuniversitara privind competentele de comunicare si consiliere ale pacientilor, existenta unor grupuri vulnerabile de copii fara acces la servicii medicale adecvate, disfunctionalitati legate de aprovizionare, stocare, distributie a vaccinurilor catre furnizorii de servicii medicale implicati in activitatea vaccinala, numarul redus de producatori de vaccinuri din piata europeana, precum si cadrul legislativ incomplet, neadecvat situatiei actuale.
Evenimentul a fost condus de Dr. Ion Luchian, presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat si Prof. Dr. Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, care au sustinut necesitatea unor eforturi comune de reglementare a cadrului legislativ privind procesul de vaccinare, simultan cu actiuni concertate de informare comprehensibila, profesionista, atat a personalului medical cat si a populatiei.
Dr. Ion Luchian, Presedinte Comisia pentru Sanatate Publica din Senat: “Când rata vaccinării scade sub 80 la sută, mai mulți ani la rând, apar epidemii; cheltuielile cresc, iar o serie de bolnavi pierd astfel șansa de a se vindeca. Doar în București, rata vaccinării a scăzut cu 20 la sută în 2014, față de 2013.
Vaccinarea împotriva
rujeolei, oreionului și rubeolei a scăzut până sub 80 la sută în unele zone din țară în 2014. De exemplu, in București, rata vaccinării a fost în 2014 de 78,3 la sută, față de 97,4 la sută, în 2014.
Rata vaccinarii anti
diftero-tetano-pertussis a fost în capitală de 75 la sută în 2014, față de 95,9 la sută, în 2013. Consider, in acest context, ca este necesara o lege care să stabilească factorii responsabili pentru lanțul de distribuție și furnizare a vaccinurilor în România”
Prof. Dr. Florian Buicu,
Presedinte Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor: “ Avem pe de o parte o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale, un fapt real, dovedibil prin indicatori, dar pe de alta parte vedem o multiplicare a mesajului antivaccinare care provine dintr-o zona cu real impact in populatie, din partea unor formatori de opinie de la nivelul media. Vreau sa multumesc reprezentantilor media prezenti si sper ca vor transmite mesajele si concluziile acestei intalniri. Din partea Ministerului Sanatatii, a specialistilor si ONG implicate, asteptam un proiect de lege care sa poata fi promovat de Senat si ulterior de Camera Deputatilor. Vreau sa va arat toata deschiderea din partea comisiilor de sanatate din Senat si Camera Deputatilor pentru promovarea unui asemenea proiect, care trebuie dezbatut public, astfel incat rezultatul si textul sa fie imbratisat de o cat mai mare parte din organizatiile neguvernamentale implicate in domeniu.”
Prof. Dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministerului Sanatatii si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, unul din initiatorii si organizatorii evenimentului:
“La nivel național cifrele privind acoperirea vaccinală pentru principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizări se situeaza la 88%. Cele mai scazute valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanic, care se găsește în componența vaccinului hexavalent și la vaccinul rujeola- rubeola- oreion. Desi Romania are un calendar de vaccinari coerent, faptul ca vaccinul nu este aprovizionat la timp este un lucru real si constituie una din cauzele pentru care acoperirea vaccinala a scazut. Dar acest lucru nu este imputabil Ministerului Sanatatii, in mod special.
Exista pe piata europeana doar doi producatori de vaccinuri multivalente, de aceea, este o mare presiune asupra acestora, sa ofere cantitatile necesare si la timp. Rezulta necesitatea unui act legislativ care, dincolo de alte considerente legate de educare, informare, sa fie capabil sa asigure la timp si in cantitati suficiente toate vaccinurile din Programul National de Imunizare. În ceea ce privește legea vaccinării, se lucrează și s-au făcut destul de mulți pași în elaborarea unui document care să fie pus în dezbatere publica cat mai curand ".
Dr. Valeria Herdea, Presedinte Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica a Medicilor de Familie, initiatorul evenimentului si coordonatoarea grupului de vaccine advocacy din cadrul AREPMF:
“Este dreptul fiecarui copil sa aiba sanse egale la sanatate. Si copiii din Romania sunt copii europeni si trebuie sa beneficieze de scheme de protectie impotriva unor boli infectioase prevenibile prin vaccinare asemenea tuturor copiilor din UE. Una din solutiile privind reducerea inechitatilor consta in elaborarea unor programe de vaccinare unificate europene.”
In cadrul dezbaterii, au fost puse in discutie masurile prioritare de eficientizare a aplicarii politicilor de sanatate ale statului, in raport cu riscul aparitiei unor epidemii. Prezentarea problemelor dar si a solutiilor sustenabile, din perspectiva celor mai importanti specialisti in domeniu, decidentilor, liderilor de opinie, reprezentantilor mass media, pacienti si parinti, au constituit punctul forte al acestei sedinte de lucru interactive.
Toate punctele de vedere prezentate, vor fi concretizate intr-un
document de pozitie, care va fi inaintat autoritatilor, celor doua Camere ale Parlamentului, Societatilor profesionale medicale, in vederea reglementarii corecte a deficientelor majore identificate pe parcursul acestui proces.
Dezbaterea s-a finalizat cu propunerea concreta, comuna, a tuturor participantilor de lansare a unei
Campanii Nationale de informare si de educare a populatiei in privinta importantei vaccinurilor in mentinerea sanatatii, dar si a riscurilor implicate de nevaccinare.
Moderatorii evenimentului au fost ProfesorUniv. Dr. Alexandru Rafila, Dr. Vlad Mixich, Dr. Victor Olsaszky, Dr. Valeria Herdea si Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv.
Evenimentul s-a desfasurat in parteneriat Societatea Romana de Microbiologie, Asociatia Romana pentru Educatia Pediatrica a Medicilor de Familie, Fundatia World Vision Romania si Organizatia Salvati Copiii, avand ca parteneri institutionali Institutul National de Sanatate Publica, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatea Romana de Pediatrie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Colegiul Medicilor Bucuresti.
Pentru informatii suplimentare:
Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv, director programe de sanatate, coordonator eveniment, email:
cornelia_paraschiv@wvi.org ; tel. 0731 444 621.
Dr. Elena Coculescu, consilier coordonator Comisia pentru Sanatate Publica din Senat tel. 0723 007 774