Inițiativa #FaraPenali, susținută de USR, amânată în comisiile Senatului din lipsă de cvorum

Dezbaterea pe marginea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” a fost amânată pentru a doua oară, în condițiile în care mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit astfel încât nu s-a putut asigura cvorumul necesar.
Luni, după o serie de intervenții din partea reprezentanților mai multor partide, s-a decis ca dezbaterile asupra să aibă loc simultan, în Comisia Juridică și Comisia de Constituționalitate, marți.
 
George Dircă, Senator USR, membru în Comisia Juridică: ”Discuțiile de luni, din Comisia Juridică, arătau clar că se încearcă tergiversarea lucrurilor. Nu poți fi jurist de meserie, membru al Comisiei Juridice, și să spui că vrei să aduci amendamente în comisie la o inițiativă cetățenească de modificare a Constituiției. Luni, când aveam cvorum în Comisia Juridică, am propus să discutăm și să votăm, urmând ca același lucru să se întâmple și la Comisia de Constituționalitate, urmând ca voturile de la noi să se adune cu voturile din Comisia de Constituționalitate. Majoritatea a decis altfel, amânând discuțiile pentru a doua zi, când nu am avut cvormum în cele două comisii reunite.”

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” a fost adoptată, după un an de blocaj, de  Camera Deputaților și USR se teme că se încearcă blocarea ei, pentru încă o lungă perioadă de timp, la Senat.

Nicu Fălcoi, Senator USR, președintele Comisiei pentru Constituționalitate: ”Este dezamăgitor să constat că senatori care au votat pentru organizarea și apoi prelungirea sesiunii extraordinare a Parlamentului nu participă, acum, la lucrările din comisii, desi acest lucru face parte integrantă din activitatea din timpul sesiunii extraordinare. Mai mult decât atât, absolut surprinzător este să constat că senatori care dimineața la ora 11 nu pot participa – nici măcar on line! – la lucrările Comisiei de Constituționalitate, la ora 15 votează bine-mersi proictele de lege din Plen. Este clar o încercare de a tergiversa adoptarea unei inițiative care, într-adevăr, ar putea schimba radical, în bine, viața politică din România.”

După dezbaterile din Comisia reunite, inițiativa urmează să fie supusă votului din Plenul Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a 2/3 din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiției în 30 de zile.
 


Go to top