Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Reuniunea interparlamentară ,,Primele rezultate ale Conferinței privind viitorul Europei” în format videoconferință

Delegația Senatului la Adunarea plenară a Conferinței privind viitorul Europei (CoFE- Conference on the Future of Europe), alcătuită din senatorii Gabriela Crețu, Claudia Banu și Radu Mihai-Mihail,  a participat marți, 17 mai a.c., la reuniunea interparlamentară cu tema: ,,Primele rezultate ale Conferinței privind viitorul Europei’’, eveniment organizat în format de videoconferință.
Primele rezultate ale  Conferinței privind Viitorul Europei au reprezentat tema principală de dezbatere a participanților. Ideile cetățenilor au fost cuprinse într-un raport final, care listează propuneri relevante pentru cele nouă teme ale Conferinței: schimbările climatice și mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate;transformarea digitală; democrație europeană; migrație; educație, cultură, tineret și sport.
Necesitatea analizării, în perioada următoare, a întregului set de recomandări formulate de către fiecare instituție europeană, conform competențelor consacrate prin tratate, este unul dintre aspectele relevante identificate în timpul dezbaterilor reuniunii interparlamentare.
În cadrul discuțiilor senatoarea Gabriela Crețu a susținut faptul că „era nevoie de o convenție europeană, cu mult înainte de această conferință, pentru că Uniunea Europeană se confruntă cu probleme reale pe care trebuie sa le rezolve. Conferința a  fost o încercare de populism tehnocrat, care a acceptat diagnosticul eurosceptic – lipsa de democrație. Marea majoritate a cetățenilor, participanți sau nu, își doresc o societate mai bună, mai dreaptă și o viață mai bună. Există atâta democrație europeană câte mișcări puternice și câte partide politice proeuropene sunt implicate să propună proiecte coerente și să câștige suportul pentru ele.”Go to top