Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervențiile senatorului Titus Corlățean în cadrul lucrărilor Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a participat  la reuniunea  Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, care s-a desfășurat la Sevilla, Spania, în perioada  11-12 mai 2023.
În deschiderea reuniunii, a fost invitată să participe la discuții Pilar Llop Cuenca, ministrul de justiție al Regatului Spaniei, care a prezentat cadrul constituțional și repere istorice aflate la baza structurii democratice și sociale a statului spaniol și măsuri legislative recente de combatere a traficului de ființe umane, de protecție a copilului și de asigurare a egalității de gen. A vorbit de asemenea despre importanța solidarității statelor europene față de Ucraina și despre sprijinul acordat de Spania acestui stat care se confruntă cu războiul ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă.
În acest context, senatorul Titus Corlățean a avut un schimb de opinii cu oficialul spaniol privind promovarea în cadrul apropiatului Summit al Consiliului Europei (Reykjavik, 16-17 mai 2023) a soluției stabilirii unei curți penale internaționale pentru judecarea crimei de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acesta a menționat că tradiția juridică penală națională a Spaniei include consacrarea competenței/jurisdicției universale, în sistemul judiciar spaniol, pentru cercetarea și judecarea unor crime internaționale grave comise de alte state sau decidenți străini, așa cum este cazul crimelor împotriva umanității și respectiv genocidul.
Totodată, senatorul Titus Corlățean a avut intervenții în cadrul dezbaterilor unor rapoarte înscrise pe ordinea de zi a reuniunii. Astfel, la dezbaterea proiectului de rezoluție și a proiectului de recomandare privind Rolul Consiliului Europei în prevenirea conflictelor, în refacerea credibilității instituțiilor internaționale și în promovarea păcii la nivel global, raportor Lesia Vasylenko (Ucraina, ALDE), senatorul român a avut două amendamente  referitoare la faptul că  politicile de protecție și consolidare a securității internaționale trebuie să fie promovate în mod complementar de către diferite organizații internaționale cu competențe în acest sens. Amendamentele propuse de senatorul român au fost adoptate în unanimitate de către membrii comisiei.
În cadrul audierilor privind conexiunile dintre Consiliul Europei și Comunitatea Politică Europeană, raportor Zsolt Németh (Ungaria, CE/DA), senatorul Titus Corlățean a subliniat rolul important și expertiza Consiliului Europei în materia drepturilor omului și în stabilirea standardelor democratice. A arătat, de asemenea, că acest nou proiect lansat în cadrul Summit-ului UE de la Praga sub numele de Comunitatea Politică Europeană  reprezintă o platformă informală de dialog la nivel înalt, care poate sprijini soluționarea unor tensiuni ce încă există între statele angajate în procesul de aderare la Uniunea Europeană. În același timp, nu poate fi acceptat riscul de dublare a competențelor Consiliului Europei printr-o nouă organizație internațională paneuropeană.
Au avut loc de asemenea audieri în cadrul raportului  pe tema consolidării relațiilor dintre Consiliul Europei și America Latină, raportor Antonio Gutiérrez Limones (Spania, SOC). În acest context, senatorul Titus Corlățean a susținut viziunea raportorului Gutiérrez privind extinderea relaționării politice dintre organizație și statele Americii Latine, punând în valoare fundamentul latin al unor state membre ale Consiliului Europei, cu promovarea unui sistem de valori democratice de tip european în dialogul cu aceste țări.
Agenda acestei reuniuni a inclus dezbateri asupra altor rapoarte în curs de elaborare, vizând relațiile dintre majoritatea parlamentară și opoziție într-o societate democratică, respectiv ingerința externă – o amenințare la adresa securității democratice, precum și desemnarea de raportori și înscrieri de candidați pentru viitoare rapoarte și avize ale Comisei.



Go to top