Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, cu Maka Botchorishvili, președintele Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei

Senatorul Vasile Dîncu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, alături de senatorul Vlad-Mircea Pufu, secretar al Comisiei, au avut luni, 27 februarie a.c., o întrevedere cu delegația Comisiei pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei, condusă de Maka Botchorishvili.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, în intervenția sa, a făcut o retrospectivă, subliniind că anul 2022 a fost un an dinamic și important pentru relația bilaterală, la toate nivelurile. Punctul de maxim interes a fost reprezentat de vizita oficială a președintelui Salome Zourabichvili în România (10-12 octombrie 2022) și lansarea Parteneriatului strategic bilateral.
Senatorul Vasile Dîncu a afirmat că „România a susținut întotdeauna aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei și va continua să o facă. În aceste momente foarte dificile, Georgia trebuie să rămână deschisă și persistentă cu privire la aspirațiile sale și să ia măsurile necesare pentru avansarea pe calea euro-atlantică.”
Înaltul demnitar român a întărit ideea că este nevoie ca eforturile comune să se concentreze din ce în ce mai mult pe sprijinirea dezvoltării cooperării economice, pentru a reflecta nivelul unui Parteneriat strategic și că, în contextul geopolitic actual, o atenție deosebită va trebui acordată energiei și conectivității, ca factori cheie ai agendei bilaterale.
Senatorul Vasile Dîncu a declarat că România este decisă să  sprijine ferm principiul soluționării pașnice a conflictelor prelungite pe baza dreptului internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Senatorul Vlad-Mircea Pufu, secretar al Comisiei pentru afaceri europene, a arătat membrilor delegației georgiene că, în acest moment, la nivel european și transatlantic, este creată oportunitatea ca Georgia să își poată promova cu celeritate proiectele legate de integrarea în UE și NATO.
La încheierea lucrărilor, președinții celor două comisii, Vasile Dîncu și Maka Botchorishvili, au semnat un Memorandum de colaborare între Comisia pentru afaceri europene din Senatul României și Comisia pentru integrare europeană din cadrul Parlamentului Georgiei. Acordul încheiat vizează schimburi de bune practici, expertiză,  precum și implementarea aquisului comunitar.
Din partea georgiană au mai participat: Levan Karumidze, Mikheil Daushvili, Teona Akubardia, Tamar Khintibidze, membri ai  Comisiei pentru integrare europeană iar din partea ambasadei Georgiei în România: Tamar Beruchashvili, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar și Ekaterine Dugladze, ministru consilier.Go to top