Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea vicepreședintelui Senatului, Robert- Marius Cazanciuc, cu o delegație parlamentară albaneză condusă de Taulant Balla, președintele Grupului Partidului Socialist și președintele Comisiei parlamentare de stabilizare și asociere UE – Albania, din cadrul Parlamentului Republicii Albania

Marți, 28 iunie 2022, senatorul Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, a avut o întrevedere cu o delegație parlamentară albaneză condusă de Taulant Balla, președintele Grupului Partidului Socialist și președintele Comisiei parlamentare de stabilizare și asociere UE – Albania, din cadrul Parlamentului Republicii Albania.
În cadrul întrevederii, senatorul Robert-Marius Cazanciuc a menționat că Republica Albania este un prieten apropiat al României, un stat partener important și un aliat de încredere în cadrul NATO, subliniind importanța și valoarea acestor elemente într-un mediu internațional volatil, cum este cel actual.
Vicepreședintele Senatului a transmis părții albaneze disponibilitatea României de a împărtăși din expertiza noastră, pentru sprijinirea procesului de aderare la UE al Albaniei, subliniind importanța în cadrul acestuia a continuării consolidării procesului de implementare a pașilor legislativi necesari. În acest sens, a împărtășit experiența pe care domnia sa a avut-o în calitate de ministru al justiției.
Vicepreședintele Senatului a amintit de ,,Casa Iorga” din Saranda, menționând importanța  istorică și culturală pentru România a acesteia, construită fiind la inițiativa marelui istoric român, și care acum face obiectul unui proces de restituire către statul român. De asemenea, a apreciat puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea albaneză din România și, respectiv, comunitatea aromână din Republica Albania ca parte integrantă a poporului român.
Senatorul român a  precizat că există încă numeroase oportunități nevalorificate pentru dezvoltarea componentei economice a relațiilor bilaterale, schimburile comerciale între cele două țări fiind sub potențialul real. În acest sens, domnia sa a menționat importanța finalizării procesului de stabilire a unei linii aeriene directe București – Tirana.  De asemenea, senatorul Cazanciuc a evidențiat importanța diplomației parlamentare pentru intensificarea relațiilor politico-economice și sectoriale dintre cele două țări.
Delegația albaneză a fost formată din Taulant Balla, președintele Grupului Partidului Socialist al Parlamentului  Albaniei, co-președinte al Comisiei parlamentare de stabilizare și asociere UE-Albania, Ilir Pendavinji, deputat în Parlamentul Albaniei în Grupul Partidului Socialist, Secretar al Comisiei pentru Muncă, Afaceri Sociale și Sănătate, Jurgis Çyrbja, deputat în Parlamentul Albaniei in Grupul Partidului Socialist, membru al Comisiei pentru afaceri juridice, administrația publică și drepturile omului, și Ilir Tepelena,  Ambasadorul Republicii Albania la București.
 Go to top